«Απαγορευτική» η πώληση ενός ΙΧ που έχει πραγματοποιήσει άρσης ακινησίας για ένα μήνα εντός του 2016!

Γιώργος Κ. Ανδρής

 
Η καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12/5 όποτε και δημοσιεύθηκε το σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ωστόσο ο περιορισμός στην άρση ακινησίας για όσους την έχουν πραγματοποιήσει μία φορά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους έχει προκαλέσει αναταραχή σε ιδιοκτήτες ΙΧ αλλά και εμπόρους καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το οικονομικό επιτελείο δεν έχει προνοήσει ώστε να καλύπτονται ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται να γίνει δεύτερη άρση ακινησίας.

Ειδικότερα αν κάποιος πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του για ένα μήνα από τον Μάιο και παραδώσει και πάλι τις πινακίδες του οχήματός του στην εφορία τον Ιούνιο αλλά τον Σεπτέμβριο βρει κάποιον υποψήφιο αγοραστή για το όχημα που βρίσκεται σε ακινησία τότε σύμφωνα με το άρθρο που έχει τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να περιμένει να αλλάξει η χρονιά για να το μεταβιβάσει καθώς απαγορεύεται να γίνει δεύτερη άρση ακινησίας που είναι υποχρεωτική σε περίπτωση πώλησης!

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αν δεν λυθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην αγορά καθώς οι ιδιώτες καταναλωτές που έχουν πραγματοποιήσει την μία και μοναδική άρση ακινησίας καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας που δικαιούνται εντός του έτους δεν θα μπορούν να πουλήσουν το όχημά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις εμπορίες αυτοκινήτων που είτε έχουν στις εκθέσεις τους οχήματα που βρίσκονται σε καθεστώς ακινησίας είτε «φιλοξενούν» οχήματα ιδιωτών καταναλωτών στα οποία επίσης έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Αν δεν λυθεί το θέμα άμεσα με κάποιες διεκυκρινιστικές εγκυκλίους προς τις εφορίες όσοι έχουν πραγματοποιήσει άρση ακινησίας μία φορά εντός του 2016 και πρέπει να επιστρέψουν τις πινακίδες εντός 1, 2 ή 3 μήνες και προς τα τέλη του έτους βρουν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους τότε θα πρέπει να περιμένουν να πραγματοποιήσουν την μεταβίβαση από τον Ιανουάριο του 2017 αν ο αγοραστής βέβαια έχει τεράστια υπομονή...
 
Πηγή: http://www.enikonomia.gr/auto/100763,apagoreftiki-i-polisi-enos-ich-pou-echei-pragmatopoiisei-arsis-ak.html

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Επιδότηση-μαμούθ σε επαγγελματίες για ΙΧ, φορτηγά και van! Πόσο μειώνονται οι τιμές; ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Σμπαρούνη, στα Παραπολιτικά 90,1 FM για τα προβλήματα του κλάδου ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι συμβαίνει με τα Δελτία ΚΤΕΟ από τη Λυών σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Carpress - Fuel Pass: Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση; – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος η ανανέωση άδειας οδήγησης με «γρηγορόσημο» – Τι αλλάζει στους ηλικιωμένους; ΣΕΕΑΕ Carpress - Με φωτογραφίες και διανυθέντα χιλιόμετρα τα κατασχεμένα ΙΧ από τον ΟΔΔΥ! ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε ο Μητσοτάκης για ανασφάλιστα και χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί η Κομισιόν έδειξε «κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Έτσι θα πάρετε πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολο αριθμό – Τι αλλάζει και πόσο κοστίζουν; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων πριν το πρώτο ΚΤΕΟ! – Τι αλλάζει;