Γερμανία: Οι Δήμοι μπορούν να απαγορεύουν την κυκλοφορία παλαιών diesel ΙΧ

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@movenews.gr
 

Οι γερμανικές πόλεις έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ώστε να ευθυγραμμίσουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας.
Οι λεπτομέρειες της γερμανικής απόφασης θα αυξήσουν τις πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τα ρυπογόνα μοντέλα πετρελαίου.
Η ερευνητική εταιρεία Evercore ISI δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τη βιομηχανία 14,5 δισ. ευρώ!
Η Γερμανία άνοιξε τον «ασκό του αιόλου», όταν επέτρεψε σε περιβαλλοντικές ομάδες να μηνύσουν πόλεις που δεν επιβάλλουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες καθαρού αέρα.
Δεκάδες γερμανικές πόλεις, όπως το Αμβούργο, το Μόναχο και η Στουτγάρδη, υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ για το οξείδιο του αζώτου (NOx), που είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστική νόσο.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πετρελαιοκινητήρες, οι οποίοι παράγουν λιγότερο CO2 που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη από τους βενζινοκινητήρες, αλλά άλλοι ρύποι κατηγορούνται για την πρόκληση ασθενειών.
Η κίνηση της Γερμανίας να επιτρέψει στις πόλεις να απαγορεύσουν τα παλιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τους δρόμους θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για το μέλλον της βιομηχανίας.
Οι απαγορεύσεις στην «έδρα» ορισμένων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο είναι ένα περαιτέρω χτύπημα για τον κλάδο ενώ παράλληλα θα προκαλέσει και μια αμηχανία για την κυβέρνηση Μέρκελ, η οποία έχει στενούς δεσμούς της με την αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/germania-oi-dhmoi-mporoyn-na-apagoreyoyn-thn-kykloforias-palaion-diesel-ix/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Ποια Διεύθυνση Μεταφορών μηδένισε τις εκκρεμότητες; ΣΕΕΑΕ Carpress - Επίσημο! Πόσο μειώνονται Τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ποιοι «πράσινοι» φόροι θα αλλάξουν στα αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποφάσισε το κράτος για τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Προσοχή στην Χαλκίδα! Ο επιτήδειος έμπορος πούλησε ΙΧ ιδιώτη και δεν του δίνει τα χρήματα ΣΕΕΑΕ Carpress - Επένδυση-μαμούθ 300 εκατ. ευρώ σε ελληνική εταιρεία εμπορίας μεταχειρισμένων ΙΧ! ΣΕΕΑΕ Car & motor - Τι αλλάζει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ - Τι θα γίνει με τα πρόστιμα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι θα κερδίζουν όσοι κάνουν εργοστάσια παραγωγής οχημάτων στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι συμφώνησε η Κομισιόν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες; ΣΕΕΑΕ Carpress - Νέος ΚΟΚ: Τι θα πάθετε αν παρκάρετε παράνομα σε θέση φόρτισης ηλεκτρικού ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Καινούρια αυτοκίνητα βενζίνης ή diesel και μετά το 2035; – Τι εξετάζει η Κομισιόν ΣΕΕΑΕ Carpress - Τεράστιες καθυστερήσεις στους εκτελωνισμούς αυτοκινήτων! – Τι φταίει;