Όμιλος Σφακιανάκη: Αύξηση πωλήσεων, αλλά και προ φόρων ζημιές

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@movenews.gr
 

Στα 79 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου «Σφακιανάκης», στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5%, σε σχέση με τις πωλήσεις του 2017, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας βελτιώθηκαν κατά 13,9%, φτάνοντας τα 67 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος διεύρυνε τη λειτουργική κερδοφορία του, με τα αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 46,7% έναντι των 3,4 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Το αντίστοιχο αποτέλεσμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, για την εταιρεία ανήλθε στα 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ, την περυσινή περίοδο.
Οι ζημιές προ φόρων, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, για τον όμιλο διαμορφώθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ για την εταιρεία η ζημιά ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με το 2017, καθώς, το πρώτο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία Speedex AE ενοποιήθηκε με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο όμιλος Σφακιανάκη βελτιώνει την απόδοση των δραστηριοτήτων του σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συγκεκριμένα:
Εμπόριο αυτοκινήτων. Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με 26.776 ταξινομήσεις, παρουσίασε άνοδο 26,9%, σε σχέση με το 2017. Η Suzuki πραγματοποίησε 1.502 ταξινομήσεις αυτοκινήτων, πετυχαίνοντας μερίδιο αγοράς 5,6%, το οποίο την κατατάσσει 7η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Η Λιανική απέσπασε μερίδιο αγοράς 11,2% με πωλήσεις 2.989 επιβατικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, διατέθηκαν 190 ελαφρά φορτηγά και 589 μεταχειρισμένα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 13,5% της ελληνικής αγοράς καινούριων αυτοκινήτων.
Μίσθωση οχημάτων. Τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (LTR) αυξήθηκαν κατά 22,4%, ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 8.428 οχήματα (+21,4%) με ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 96%. Ο κλάδος Rent-A-Car (RAC) έχει αυξημένα μισθώματα κατά 30%. Ο στόλος των προς ενοικίαση οχημάτων ξεπερνάει τα 4.075 (+22,8%).
Βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη. Ο κλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, κατέγραψε αύξηση συνολικών εσόδων κατά 5,9%, ενώ το αποτέλεσμα παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα.
Δραστηριότητες εξωτερικού. Η ανοδική πορεία των θυγατρικών του ομίλου στο εξωτερικό (Βουλγαρία και FYROM) συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2018, με αύξηση σε πωλήσεις κατά 8,5% και βελτίωση του αποτελέσματος EBITDA κατά 29,2%, σε σχέση με το 2017.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/omilos-sfakianakh-aykshsh-polhseon-alla-kai-pro-foron-zhmies/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε χρόνο express θα εκδίδονται πλέον οι Εγκρίσεις Τύπου στα οχήματα! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αλλάζει στον εκτελωνισμό τρέιλερ και μπαγκαζιέρων; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος οι κομπίνες με τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ! ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι φέρνει το 2026 για την αγορά αλλά και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ερχεται το Τέλος Συμφόρησης! Τι είναι το νέο χαράτσι; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στόχοι ΕΕ: Πόσα ηλεκτρικά ΙΧ πρέπει να πωλούν οι κατασκευαστές για κάθε υβριδικό; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στα σκαριά νέα ηλεκτρονική διασταύρωση! – Πότε έρχονται τα πρόστιμα; ΣΕΕΑΕ Carpress - ΣΕΕΑΕ: Η κυβέρνηση έχει «υποταχθεί» στα μεγάλα συμφέροντα! ΣΕΕΑΕ hellenicmotornews - ΣΕΕΑΕ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΕΑΕ BusinessNews - Ο ΣΕΕΑΕ καταγγέλλει παραγκώνιση ανεξάρτητων εμπόρων στο νέο νομοσχέδιο Μεταφορών ΣΕΕΑΕ Motorsite - O ΣΕΕΑΕ καταγγέλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Ιδού το πακέτο της ΕΕ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες! - Τι θα γίνει με βενζίνη και diesel;