CAR & MOTOR - Τι αλλάζει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ - Τι θα γίνει με τα πρόστιμα;



Δεκάδες χιλιάδες είναι οι παραβάτες που δεν έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα έγγραφα στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων.

Μεγάλες αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα περιλαμβάνει το εαρινό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τα τέλη Ιανουαρίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το Carandmotor.gr, αφορά στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ) το οποίο θα είναι απαιτητό προς της έκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Επίσης ένα επιπλέον θέμα που εδώ και καιρό απασχολεί τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχει να κάνει με την βεβαίωση δεκάδων χιλιάδων προστίμων.


Με το σχέδιο νόμου που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση θα γίνεται υποχρεωτική η ανάρτηση των εγγράφων όλων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΕΜΟ πριν την έκδοση των πινακίδων κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να καταργηθούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη κατάθεση των πιστοποιητικών.

Αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) ώστε να σταματήσουν να βεβαιώνονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη κατάθεση των εγγράφων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά.


Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ κ. Κωνσταντίνος Κυράτσος μιλώντας στο Carandmotor.gr επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Το ΜΕΜΟ από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του αποτελεί ένα «αγκάθι» για όλους τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς θα πρέπει να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έγγραφα τα οποία ήδη κατέχει το ελληνικό κράτος από τον εκτελωνισμό του οχήματος! Ωστόσο πέραν των προβλημάτων που προκαλεί η ανάρτηση των εγγράφων αλλά και του επιπλέον κόστους που προκαλεί η έκδοσή τους από τις εγχώριες εισαγωγικές εταιρείες έρχονται και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί σε χιλιάδες εισαγωγείς κυρίως για καθυστέρηση της ανάρτησης των εγγράφων.

Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ΜΕΜΟ ο ΣΕΕΑΕ πρότεινε στο ΥΜΕ, προς αποφυγή των μετέπειτα προβλημάτων, η καταχώρηση των εγγράφων στο ΜΕΜΟ να γίνεται πριν την έκδοση των πινακίδων.

Επίσης σε συνάντηση που είχε ο ΣΕΕΑΕ με τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Βασίλη Οικονόμου κατέθεσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις έκδοσης των Πιστοποιητικών οπότε και τα εν λόγω πρόστιμα θα πρέπει να ακυρωθούν.

Ο κ. Υφυπουργός μας υποσχέθηκε την διαγραφή των προστίμων για εκπρόθεσμη κατάθεση εγγράφων στο ΜΕΜΟ ή για ασήμαντα λάθη όπως αναγραμματισμούς ή συμπλήρωση λάθος στοιχείων.»


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πάνω από 40.000 πρόστιμα σε εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει «χτυπήσει» πάνω από το 1 στα 3 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα!

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί τα φορτηγά, λεωφορεία και επαγγελματικά οχήματα οπότε σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προστίμων να αυξηθεί.

Πιο συγκεκριμένα έως αρχές 16 Ιανουαρίου 2025 έχουν επιβληθεί πάνω από 40.000 πρόστιμα εκ των οποίων το 25% αφορά σε ανακριβείς δηλώσεις ή σε εκπρόθεσμη καταχώρηση και το υπόλοιπο 75% σε μη καταχώρηση. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ!

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ολοκληρωθεί η βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων καθώς θα πρέπει μόλις 3 υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να ελέγχουν, να βρουν, να καλέσουν σε απολογία τους παραβάτες και τελικά να προχωρήσει η βεβαίωση των προστίμων για τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η παραπάνω διαδικασία σε 40.000 πρόστιμα για να ολοκληρωθεί από 3 άτομα χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί και βέβαια σε χιλιάδες περιπτώσεις τα πρόστιμα μπορεί εύκολα να ακυρωθούν.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Βασίλης Οικονόμου μπορεί λοιπόν σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος τους διαβεβαίωσε ότι τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί θα ακυρωθούν αλλά επειδή κάποια πρόστιμα έχουν ήδη πληρωθεί από παραβάτες εισαγωγείς η ακύρωση τους θα προκαλέσει μια «αναταραχή» στα στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων από την επιστροφή των χρημάτων.


Για να μην προκληθεί χάος στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει η πρόταση να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί σε εισαγωγείς που έχουν μικρά πταίσματα όπως καθυστέρηση ανάρτησης εγγράφων για λίγες ημέρες, αναγραμματισμούς αλλά να διατηρηθούν τα πρόστιμα στους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που δεν έχουν καταχωρήσει απολύτως κανένα έγγραφο στο ΜΕΜΟ μετά από 6 μήνες καθώς γνώριζαν ότι το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ ανά όχημα!

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό οι εισαγωγείς που δεν έχουν αναρτήσει απολύτως κανένα έγγραφο 6 μήνες μετά την εισαγωγή του οχήματος το έκαναν σκόπιμα αδιαφορώντας για το νόμο και όχι λόγω κάποιου κωλύματος.

Να υπενθυμίσουμε πως κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 100.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά με ανοδικές τάσεις κάθε χρόνο.


Πηγή:  www.carandmotor.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας και αυτόματης θέσης σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με το άρθρο 62Α του ν. 5177/2025 (Α΄ 21)» ΑΔΑ: ΨΡΔΘ46ΜΠ3Ζ-ΝΚΜ 12/05/2025 ΣΕΕΑΕ Formedia - Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα για τη φορολόγηση και ταξινόμηση των… ΣΕΕΑΕ GOCAR - Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια η Ελλάδα για το τέλος ταξινόμησης στα αυτοκίνητα – Τι προβλέπει η νομοθεσία ΣΕΕΑΕ Financialreport - Κομισιόν: Παρέπεμψε την Ελλάδα για υψηλό τέλος ταξινόμησης των μεταχειρισμένων ΙΧ και φορολόγηση «δύο ταχυτήτων» ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Γιατί η Ελλάδα οδηγείται στο Ευρωδικαστήριο για τα αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Βusinessnews - ΣΕΕΑΕ: Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα μεταχειρισμένα οχήματα ΣΕΕΑΕ Αutoblog - Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για την φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Capital - Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα για τη φορολόγηση και ταξινόμηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων - Τι λέει ο ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ Reporter - ΣΕΕΑΕ - παραπομπή Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι αγώνες μας δικαιώθηκαν ΣΕΕΑΕ Απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 08/05/2025 ΣΕΕΑΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΕΑΕ 08/05/2025 - Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι ήθελε ο Κινέζος Πρέσβυς στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;