Carpress - ΑμεΑ: Τέλος στη ταλαιπωρία για απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης ΙΧ! Τι άλλαξε;

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Τέλος στην ταλαιπωρία που περνούσαν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες για την χορήγηση απαλλαγής από το Τέλος Ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων έβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την ψηφιακή εφαρμογή αναζήτησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες για τον έλεγχο εγκυρότητας Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. που υποβάλλονται από δικαιούχα για την χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης πρόσωπα αλλά και για την πρόσβαση και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «Αναζήτηση Πιστοποιητικών Αναπηρίας».

Το πεδίο εφαρμογής αφορά σε άτομα με αναπηρίες που αιτούνται την παραλαβή ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αλλά και στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (Α΄166) προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από Άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Για την χορήγηση της εν λόγω απαλλαγής υποβάλλεται με το τελωνειακό παραστατικό στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, μεταξύ άλλων, Γνωμάτευση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αρ. Δ18Α 5038645 ΕΞ2013/29.10.2013 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Προϋποθέσεις, (Β΄ 2774).

Με την παρ. 1 του άρθρου 3 «Έλεγχος Εγκυρότητας» της υπό στοιχεία Α. 1235/26-10-2021 κοινής απόφασης των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αντιστοίχιση Παθήσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας» (Β’ 5083) προβλέπεται ότι οι αρμόδιες για τη χορήγηση των απαλλαγών υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. ελέγχουν την εγκυρότητα των Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. με ανάκτηση αυτών από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Για τον έλεγχο της εγκυρότητας των Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. λειτουργεί στην ΑΑΔΕ η ψηφιακή εφαρμογή «Αναζήτηση Πιστοποιητικών Αναπηρίας», η οποία μέσω web service, ανακτά τα διαθέσιμα από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ «Στοιχεία πιστοποιητικού αναπηρίας ΚΕΠΑ για χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας» δεδομένα των Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω του εσωτερικού ιστότοπου της ΑΑΔΕ και ειδικότερα μέσω της ψηφιακής διαδρομής Εφαρμογές->Εφαρμογές Τελωνείων->Αναζήτηση Πιστοποιητικών Αναπηρίας» από πιστοποιημένους τελωνειακούς υπαλλήλους, με κωδικούς χρήστη που επιτρέπουν την είσοδο στο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων. Στην ίδια διαδρομή υπάρχει διαθέσιμο εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής.

Για τον έλεγχο Εγκυρότητας Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας ο πιστοποιημένος τελωνειακός χρήστης εισέρχεται στην ανωτέρω ψηφιακή εφαρμογή και γίνεται αναζήτηση του αιτούντος την χορήγηση απαλλαγής με τον ΑΜΚΑ αυτού και συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία της εφαρμογής. Σε περίπτωση θετικής απόκρισης από το σύστημα, ο πιστοποιημένος τελωνειακός χρήστης διενεργεί διασταύρωση των στοιχείων της Γνωστοποίησης που έχει συνυποβληθεί με το τελωνειακό παραστατικό στο υποσύστημα συνυποβαλλομένων του ICISnet με τα στοιχεία που ανακτώνται μέσω της ανωτέρω ψηφιακής εφαρμογής, προκειμένου για τον τελωνισμό του αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Ο αιτών την απαλλαγή θα πρέπει να συμπληρώνει στο υποβαλλόμενο τελωνειακό παραστατικό τον τετραψήφιο κωδικό 1800 «Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» στο πεδίο 44.1 (Πιστοποιητικά/Έγγραφα) για ΕΔΕ ή στο πεδίο 44.2 (Επισυναπτόμενα Έγγραφα) για ΔΕΦΚ, όπου θα συμπληρώνεται ο αριθμός ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Τέλος, με βάση σχετική ενημέρωσή μας από τον ΕΦΚΑ, επισημαίνεται ότι ο έλεγχος εγκυρότητας των Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, μέσω της εν λόγω εφαρμογής, αφορά σε αυτές που έχουν εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο 2022 και μετέπειτα, καθώς και ορισμένες Γνωστοποιήσεις που έχουν εκδοθεί από τον Ιούλιο 2018 έως και τον Σεπτέμβριο 2022. Για Γνωστοποιήσεις που έχουν εκδοθεί πριν τον Ιούλιο 2018 δεν θα είναι εφικτός ο έλεγχος μέσω της προαναφερόμενης ψηφιακής εφαρμογής.»


Πηγή:  www.carpress.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία Α. 1047/2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου» (Β΄979). Αρ. Απόφασης Α.1061 17/04/2025 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή με θέμα: Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων 16/04/2025 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Καθορισμός των κατηγοριών φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων. ΑΔΑ: 6ΝΑΘ46ΜΠ3Ζ-Μ7Ρ ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 1828 Β'-Απόφαση Α.1057 14/04/2025 ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Τι έχουν προκαλέσει τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα στην αγορά ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2025 ΣΕΕΑΕ Τοποθέτηση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο ACTION 24 σχετικά με τη σπείρα ηλεκτρονικών απατών με δήθεν πωλήσεις αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Carpress - Από ποια χώρα και πότε θα εισάγονται φθηνά μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Αιτημα συναντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ 04/04/2025 - Ο Κωνσταντίνος Σμπαρούνης, μέλος Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, μιλάει στο κανάλι της «Ν» ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε για τους δασμούς Trump ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του ΕΚ