Carpress - Στα σκαριά νέα ηλεκτρονική διασταύρωση! – Πότε έρχονται τα πρόστιμα;
Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Νέα ηλεκτρονική διασταύρωση ετοιμάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τον εντοπισμό των παραβατών ιδιοκτητών οχημάτων οι οποίοι τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν σε ισχύ κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Carandmotor.gr αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των παραβατών οδηγών μέσω της οποία αναμένεται να ολοκληθεί η διαδικασία ανεύρεσης ιδιοκτητών που δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας και ασφάλεια.
Αμέσως μετά, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2026 αναμένεται να γίνει η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών οχημάτων που δεν τα περνούν από ΚΤΕΟ και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από τον κλάδο ξεπερνούν τα 2,8 εκατ.!
Όσον αφορά στην αποστολή των προστίμων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την διαδικασία οπότε είναι πολύ πιθανό και εντός των επόμενων ημερών να ξεκινήσει η αποστολή των προστίμων!
Να υπενθυμίσουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε επιλέξει την προειδοποίηση αντί για την αποστολή προστίμου δίνοντας προθεσμία 15 ημερών στους παραβάτες οδηγούς να αποκτήσουν κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο που κυμαίνεται από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ προθεσμία η οποία έχει εκπνεύσει εδώ και αρκετές ημέρες.

Στην πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση απεστάλησαν 100.971 ειδοποιήσεις σε πολίτες και 7.810 σε νομικά πρόσωπα, συνολικά 108.781 για μη συμμόρφωση ασφάλισης και 101.721 ειδοποιήσεις σε πολίτες και 8.316 σε νομικά πρόσωπα, συνολικά 110.037, που αφορούν σε μη συμμόρφωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.
Στην δεύτερη ηλεκτρονική διασταύρωση απεστάλησαν 187.301 ειδοποιητήρια εκ των οποίων τα 99.498 αφορούν αφορούν σε μη καταβολή τελών κυκλοφορίας του 2025 από 80.758 φυσικά πρόσωπα και 4.452 νομικά πρόσωπα και 87.803 ειδοποιητήρια για μη συμμόρφωση ασφάλισης εκ των οποίων τα 71.663 φυσικά πρόσωπα και τα 4.139 νομικά πρόσωπα.
Εξ αυτών, 87.026 οχήματα εντοπίστηκαν χωρίς συμμόρφωση και ως προς την ασφάλιση και ως προς τα τέλη κυκλοφορίας.
Συνολικά και στις δύο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις έχουν αποσταλεί πάνω από 288.000 ειδοποιητήρια σε παραβάτες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Όπως και στις άλλες αποστολές ειδοποιητηρίων, σκοπός είναι οι πολίτες να ενημερωθούν για τις παραλείψεις συμμόρφωσης που έχουν εντοπιστεί ώστε να συμμορφωθούν, εντός 15 ημερών. Με την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος και την ολοκλήρωση εκ νέου διασταυρωτικών ελέγχων, οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα, που δε συμμορφώθηκαν, θα λάβουν τις ειδοποιήσεις με τα βεβαιωμένα πρόστιμα.

Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων ενημερώνονται μέσω SMS, email ή ταχυδρομείου, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας που τηρούνται στα μητρώα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr) τα στοιχεία επικοινωνίας τους, θα λάβουν sms και email από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ οι υπόλοιποι θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με κάποιον από τους προαναφερόμενους τρόπους, θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις μέσω ταχυδρομείου.
Οι πολίτες, για να δουν τα ειδοποιητήρια που αφορούν τα οχήματά τους, θα πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή oximata.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Μέσω της εφαρμογής, μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την κατάσταση μη συμμόρφωσης κάθε οχήματος και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.
Πηγή: www.carpress.gr