Carpress - Τι έχει προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρικών ΙΧ η πτώση της Tesla;

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο παραπαίει. Ήδη υπό την πίεση από κινεζικές μάρκες όπως η BYD και η MG, η Tesla αντιμετωπίζει τώρα αυξημένο ανταγωνισμό από ευρωπαίους κατασκευαστές.

Στη Γαλλία, η Tesla κατέγραψε πτώση 26% στις πωλήσεις τον Φεβρουάριο, με μόνο 2.395 ταξινομήσεις, τη στιγμή που η συνολική αγορά υποχωρεί ελαφρά κατά 0,7%, αλλά όπως αποδεικνύεται η αμερικανική μάρκα δεν επωφελείται από τη θετική δυναμική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η αγορά ενός Tesla από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump είναι απίθανο να αντιστρέψει την τάση!


Πτώση 50% στις πωλήσεις της Tesla

Στη Γαλλία, το Model 3, που συναρμολογείται στην Κίνα, δεν είναι επιλέξιμο για το οικολογικό μπόνους, οπότε «τιμωρούνται» οι πωλήσεις του. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την πτώση των πωλήσεων της Tesla σε όλη την Ευρώπη, όπου ο κατασκευαστής έχει σημειώσει πτώση 50%. Η μόνη εξαίρεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και στην Κίνα, η Tesla υποφέρει. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας (CPCA), ο κατασκευαστής κατέγραψε 30.688 μονάδες τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας πτώση 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.


Renault και Citroen, νέοι ηγέτες στα ηλεκτρικά οχήματα

Ιστορικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εντείνει την εμπορική τους επίθεση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιδιώκοντας να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των μειωμένων εκπομπών CO2 που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα ορισμένες μάρκες έχουν εσκεμμένα καθυστερήσει την παράδοση των μοντέλων τους με μηδενικές εκπομπές έως τις αρχές του τρέχοντος έτους για να τα συμπεριλάβουν στον ετήσιο υπολογισμό τους. Αυτή η στρατηγική συνοδεύεται από το λανσάρισμα νέων σειρών ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, που διατίθενται για λιγότερο από 30.000 ευρώ.

Ο σταδιακός εκδημοκρατισμός των ηλεκτρικών οχημάτων ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Έτσι, η πτώση των πωλήσεων της Tesla πρέπει να αναλυθεί παράλληλα με την άνοδο των γαλλικών εμπορικών σημάτων σε βασικά τμήματα, κυρίως αυτή των SUV με το Renault Megane E-Tech και το Peugeot E-3008, καθώς και εκείνη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης.

Αυτό το χειμώνα, η Citroen, με επικεφαλής το e-C3, και η Renault, με το R5 E-Tech, έκλεψαν την παράσταση από τη μάρκα του Elon Musk, κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γαλλία τον Φεβρουάριο.


Γερασμένες σειρές Tesla

Όλα τα παραπάνω βέβαια συντελούνται τη στιγμή που το Model Y, παρά το ελαφρύ λίφτινγκ στις αρχές του τρέχοντος έτους, αρχίζει να δείχνει την ηλικία του, καθώς έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του. Η Tesla, η οποία κατέγραψε την πρώτη της πτώση στις παραδόσεις από τη δημιουργία της το 2023, επηρεάστηκε επίσης από το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων της στη Γερμανία, την Κίνα και το Τέξας.

Η εμπορική πτώση της Tesla ανησυχεί τώρα ακόμη και τους επενδυτές. Η μετοχή έχασε το 51% της αξίας της σε τρεις μήνες. Η κεφαλαιοποίησή της μειώθηκε κατά 700 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με την JP Morgan, η πτώση της τιμής της μετοχής θα μπορούσε ακόμη και να συνεχιστεί.


Μια αναδιανομή υπέρ των ευρωπαίων κατασκευαστών

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μια σημαντική ανακατανομή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μάλλον προς όφελος των ευρωπαίων κατασκευαστών.

Η πτώση της Tesla ανοίγει επίσης ευκαιρίες για τους κατασκευαστές, ξεκινώντας από την Toyota. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής, μέχρι πρότινος απρόθυμος να αγκαλιάσει την τεχνολογία μηδενικών εκπομπών, δείχνει τώρα τις φιλοδοξίες του μέσω μιας σειράς πέντε νέων ηλεκτρικών μοντέλων για να προσελκύσει Ευρωπαίους πελάτες από το 2026 και να αντιμετωπίσει και πιο συγκεκριμένα το Tesla Model Y.


Πηγή:  www.carpress.gr





Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα - Αίτημα Συνάντησης του ΣΕΕΑΕ προς ΑΑΔΕ - Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. - Διεύθυνση Ε.Φ.Κ. & ΦΠΑ 12/09/2025 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2025 ΣΕΕΑΕ Carpress - Εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με… πιστοποιημένα γυρισμένα χιλιόμετρα! ΣΕΕΑΕ Carpress - Ευρωδικαστήριο: Τι θα αλλάξει στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Προσφυγή της 9ης Ιουλίου 2025 – Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας (Υπόθεση C-451/25) ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ με θέμα: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2025 – Φ2 TAXIS). 26/08/2025 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2025 ΣΕΕΑΕ Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α. 1051/6-2-2019 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 129 του ν.2960/2001, ως προς τη δήλωση άφιξης κοινοτικών οχημάτων, για σκοπούς επιβολής τέλους ταξινόμησης» (Β΄434). ΑΔΑ Π9Ζ846ΜΠ3Ζ-ΣΓΤ 07/08/2025 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2022 ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί οδηγείται η Ελλάδα πάλι στο Ευρωδικαστήριο; ΣΕΕΑΕ Carpress - Αυτός είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Μεταφορών! ΣΕΕΑΕ Carpress - Απατεώνας εισέπραξε 235.000 ευρώ πουλώντας ανύπαρκτα αυτοκίνητα!