ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - που κατέθεσε ο Βουλευτής & Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις Τελωνειακές Υπηρεσίες εξαντλούν τις αντοχές των εργαζομένων και του εμπορίου» 19/09/2025
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ν. Κοζάνης
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Π. Κουκουλόπουλος: «Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις Τελωνειακές Υπηρεσίες εξαντλούν τις αντοχές των εργαζομένων και του εμπορίου»
Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις Τελωνειακές Υπηρεσίες προχώρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Αυτή τη φορά, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, συμπυκνώνοντας τις αιτιάσεις και τον προβληματισμό συναρμόδιων φορέων και δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, που τεκμηριώνουν ότι η κατάσταση -ιδίως όσον αφορά τις καθυστερήσεις- πόρρω απέχει από τις εξαγγελίες της ΑΑΔΕ περί «επιτάχυνσης» και «διευκόλυνσης του εμπορίου και του επιχειρείν».
Ο Βουλευτής Κοζάνης, ζητώντας συγκεκριμένα συγκριτικά δεδομένα για τα χρονικά διαστήματα που πλέον διαρκούν οι τελωνειακές διαδικασίες μετά τις οργανωτικές ανακατατάξεις που έχουν επέλθει, επισημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες «για την εξομάλυνση της κατάστασης, την επίλυση των δυσλειτουργιών, το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη θωράκιση του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, προφανώς πάντοτε με προτεραιότητα την πλήρη διαφάνεια του τελωνειακού ελέγχου».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νέου Τελωνειακού Κώδικα (ν. 5222/2025, Φ.Ε.Κ. Α’ 134), με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι στα προβλήματα των Τελωνειακών Υπηρεσιών, καθώς η κατάσταση φαίνεται ότι συνεχώς επιδεινώνεται ιδίως όσον αφορά τις χρονικές καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί:
Α) Η αριθμ. 2786/31.7.2025 Αναφορά που σας κατέθεσα για την αριθμ. 46/28.7.2025 Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Τ.Υ.Ε) αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των Τελωνειακών Υπηρεσιών. Ενδεικτικά, η Ο.Τ.Υ.Ε. εγκαίρως και επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει «ότι η λειτουργία των ΤΕΚ θα οδηγούσε νομοτελειακά τα Τελωνεία της Αττικής στην κατάρρευση. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα Τελωνεία της Αττικής σήμερα, είναι γεγονός».
Β) Η αριθμ. 1016/5.2.2025 Αναφορά που σας κατέθεσα για την αριθμ. 2/31.1.2025 Ανακοίνωση της Ο.Τ.Υ.Ε., με αντικείμενο την κεντρικοποίηση του τελωνειακού ελέγχου. Από τότε η Ο.Τ.Υ.Ε. προειδοποιούσε ότι «χωρίς απλουστευμένες και εκσυγχρονισμένες τελωνειακές διαδικασίες, επάρκεια στελέχωσης, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, η διάσπαση του τελωνειακού ελέγχου και η ψηφιακή γραφειοκρατία που θα παραχθεί από την εμπλοκή περισσοτέρων τελωνειακών μονάδων είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στις εμπορευματικές ροές».
Ενώ η ανωτέρω (Α) Αναφορά παραμένει αναπάντητη, στη (Β) Αναφορά μου είχατε απλώς διαβιβάσει την από 19.3.2025 απάντηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΑΑΔΕ, η οποία υποστήριζε ότι «Μέσω των νέων Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Τ.Ε.Κ.) επιταχύνονται οι τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και του επιχειρείν (…) Το νέο αυτό κεντρικοποιημένο ψηφιακό σύστημα τελωνειακών ελέγχων υποστηρίζει τη λειτουργία των ΤΕΚ και διευκολύνει περισσότερους από 80.000 συναλλασσόμενους για σχεδόν 1.000.0000 συναλλαγές ετησίως, ενισχύοντας την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών».
Τα προβλήματα και οι διαμαρτυρίες που έχουν ανακύψει, επ’ ουδενί δεν επιβεβαιώνουν την απάντηση της ΑΑΔΕ περί επιτάχυνσης και διευκόλυνσης.
Το αντίθετο μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η “Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας” (ΕΣΕΕ) στις 3.9.2025 εξέδωσε το Δελτίο Τύπου «Συνάντηση ΕΣΕΕ- ΟΕΤΕ για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα τελωνεία». Ενδεικτικές φράσεις από το ΔΤ είναι αποκαλυπτικές: «συνεχιζόμενες και πρωτοφανείς δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκτελωνισμού των προϊόντων», «έντονο προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου», «η διαμορφωθείσα κατάσταση στα τελωνεία αποτελεί τροχοπέδη για το ελεύθερο εμπόριο», «το πρόβλημα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με αχρείαστα κόστη και δυσχεραίνει συνολικά τη λειτουργία της αγοράς».
Η υφιστάμενη κατάσταση, με έμφαση ειδικά στον τομέα των αυτοκινήτων, αποτυπώνεται γλαφυρά στο 15.9.2025 ρεπορτάζ της ιστοσελίδας carandmotor.gr με θέμα «Τεράστιες καθυστερήσεις στους εκτελωνισμούς αυτοκινήτων -Τι έχει συμβεί;». Εκεί αναλύονται οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και εντάσεις μεταξύ εισαγωγέων αυτοκινήτων, εκτελωνιστών και τελωνειακών υπαλλήλων. Αναφέρεται ότι οι καθυστερήσεις στους εκτελωνισμούς, κυρίως εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους δύο μήνες, με εμπόρους να βρίσκονται αντιμέτωποι με χρεοκοπία, καθώς η ρευστότητα στα καταστήματά τους έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαιτίας των καθυστερήσεων, ενώ την ίδια στιγμή τα πάγια έξοδα τρέχουν χωρίς να υπάρχουν έσοδα. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση των ΤΕΚ δεν απασχολεί μόνο τον κλάδο του αυτοκινήτου, αλλά και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων, καθώς τα προϊόντα τους -μερικά εκ των οποίων είναι εποχιακά- κινδυνεύουν να εκτελωνιστούν μετά το τέλος της εποχής τους!
Δεδομένων των ανωτέρω και δεδομένων των θέσεων που ανέπτυξα ως Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία του Νομοσχεδίου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις - συνταξιοδοτικές διατάξεις» (πλέον ν. 5222/2025).
Δεδομένου ότι σε μείζονος βαρύτητας ζητήματα με επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν γίνεται απλώς να περιορίζεται σε ρόλο “ταχυδρόμου”, διαβιβάζοντας υπηρεσιακά έγγραφα της ΑΑΔΕ, αλλά έχει χρέος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, εφόσον χρειαστεί και νομοθετικές, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πολύ περισσότερο, όταν οι υπηρεσιακές απαντήσεις που διαβίβασε στη Βουλή περί «επιτάχυνσης» και «διευκόλυνσης», αποδεικνύονται στην πράξη εσφαλμένες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την επίλυση των δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων στις Τελωνειακές Υπηρεσίες, που αναλυτικά περιγράφονται από Φορείς και ρεπορτάζ;
2) Γιατί οι ανωτέρω πρωτοβουλίες σας δεν τελεσφόρησαν και η κατάσταση -βάσει των περιγραφών- συνεχώς επιδεινώνεται;
3) Ποια είναι τα ακριβή αριθμητικά δεδομένα ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των τελωνειακών διαδικασιών, πριν και μετά την έναρξη λειτουργίας της οργανωτικής δομής των “Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων” (ΤΕΚ) ;
4) Σε ποιες νέες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την εξομάλυνση της κατάστασης, την επίλυση των δυσλειτουργιών, το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη θωράκιση του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, προφανώς πάντοτε με προτεραιότητα την πλήρη διαφάνεια του τελωνειακού ελέγχου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Για να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε εδώ.