Κίνα: Μεγάλοι χαμένοι Mercedes και BMW – Νικήτρια η VW

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@movenews.gr
 

Η απειλή της Κίνας να επιβάλλει επιπλέον εισαγωγικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Bez και BMW παρά στις εταιρείες του Ντιτρόιτ σύμφωνα με αναλυτές  Evercore ISI.
«Πρόκειται ουσιαστικά για φόρο στη νότια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, συγκεκριμένα τα SUV της BMW και της Mercedes που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εξάγονται στην Κίνα», δήλωσε ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της Evercore ISI.
Επίσης η Tesla του Elon Musk θα πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη μετατοπίσει την παραγωγή στην Κίνα και εξάγουν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα.
Επίσης κερδισμένη θα είναι και η γερμανική εταιρεία Volkswagen η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα από τα κινεζικά πωλούμενα αυτοκίνητα της σε τοπικό επίπεδο.
Η BMW διαθέτει εργοστάσιο στις ΗΠΑ στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας και η Mercedes-Benz της Daimler διαθέτει εργοστάσιο στο Vance, Alalbama.
Οι δύο εταιρείες θα μεταφέρουν πάνω από 100.000 οχήματα στην Κίνα από τις ΗΠΑ φέτος, και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Evercore το κόστος τους ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτό είναι ένα πρωτότυπο παράδειγμα των ακούσιων συνεπειών ενός εμπορικού πολέμου», αναφέρει ο Ellinghorst σε σημείωμα.
«Το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες και οι απότομες στρεβλώσεις μπορούν να έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες» επισημαίνει ο αναλυτής της Evercore ISI.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/kina-megaloi-xamenoi-mercedes-kai-bmw-nikhtria-h-vw/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αλλάζει στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ποιο είναι το νέο χαράτσι στους εμπόρους εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Τι αλλάζει στο Τέλος Ταξινόμησης των υβριδικών και Plug-in hybrid μοντέλων; ΣΕΕΑΕ Carpress - ΣΕΕΑΕ: Ποια είναι η τακτική παραποίησης των χιλιομέτρων στα εγχώρια μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Carpress - ΣΕΑΑ: Με γυρισμένα χλμ. 1 στα 2 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην ΕΕ! ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος οι κομπίνες με τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων! – Τι θα πρέπει να κάνουν όλα τα συνεργεία; ΣΕΕΑΕ PontosTV - Η Αγορά αυτοκινήτων στην Ελλάδα σήμερα - Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Σμπαρούνη ΣΕΕΑΕ Car & motor -ΣΕΕΑΕ: Ποια είναι η τακτική παραποίησης των χιλιομέτρων στα εγχώρια μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Businessnews - Ο ΣΕΕΑΕ απαντά για τα «γυρισμένα χιλιόμετρα» μεταχειρισμένων ΣΕΕΑΕ Newsauto - ΣΕΕΑΕ: Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα περιορίζουν δραστικά την παραποίηση χιλιομέτρων. ΣΕΕΑΕ Carpress - Νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία! Τι έκανε ο Trump;