Αυξάνονται τα κρατικά έσοδα από τα αυτοκίνητα

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Άνοδο καταγράφουν τα έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους από τον κλάδο του αυτοκινήτου στο πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων αλλά και της πολλή υψηλής φορολόγησης.
Ειδικότερα σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης και τα Τέλη Κυκλοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ έναντι 238 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 με αποτέλεσμα τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση 7,56% ή στα δημόσια ταμεία εισήλθαν επιπλέον 18 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 141 εκατ. ευρώ έναντι 127 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 σημειώνοντας αύξηση 11% ή επιπλέον 14 εκατ. περισσότερα στα κρατικά ταμεία.
Πάντως το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα 135 εκατ. ευρώ δηλαδή έσοδα κατά 6 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ έναντι 111 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ή αύξηση 3,6%. Οι εκτιμήσεις από το Μεσοπρόθεσμο κάνουν λόγο για 114 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο έτους τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 1,187 δισ. ευρώ έναντι 1,151 δισ. ευρώ δηλαδή 36 εκατ. ευρώ περισσότερα στα δημόσια ταμεία. Τα έσοδα το 2018 εκτιμούν ότι θα καταγράψουν αύξηση 5,88%.
Καλά κρατούν και τα έσοδα εξαμήνου από τους φόρους στα πετρελαιοειδή. Ειδικότερα σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού τα έσοδα από τα πετρελαιοειδή στο εξάμηνο ανήλθαν σε 950 εκατ. ευρώ έναντι 895 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο  διάστημα του 2017 τα οποία σημείωσαν αύξηση 6,14%.
Στα κρατικά ταμεία εισήλθαν επιπλέον 46 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το 2017.
Παρόμοιες επιδόσεις σημείωσαν και τα έσοδα που προήλθαν από τα ασφάλιστρα. Ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο εισήλθαν στα κρατικά ταμεία 218 εκατ. ευρώ έναντι 209 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4,3%. Παράλληλα στα κρατικά ταμεία εισήλθαν στο πρώτο εξάμηνο 7 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα αντίστοιχα έσοδα του 2017.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/ayksanontai-ta-kratika-esoda-apo-ta-aytokinhta/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στην διαδικασία επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων ΣΕΕΑΕ Carpress - «Πανικός» στην αγορά αυτοκινήτου και μοτοσυκλετών! -Τι έχει συμβεί; ΣΕΕΑΕ Car & motor - Τι συζήτησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Εισαγωγείς και Εμπόρους αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΓΔ ΔΕΟΣ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Ο ΣΕΕΑΕ δίπλα στους εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας – Επιτυχημένη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.5313-2026 (Α 102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ΑΔΑ - 95ΙΗ46ΜΠ3Ζ-ΛΒΠ 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε ποια χώρα οι βουλευτές πρότειναν «χαράτσι» σε ηλεκτρικά και PHEV αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε θα εγκρίνει η Κομισιόν το «Κοινωνικό Leasing» της Ελλάδας; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στο στόχαστρο των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ οι influencers αυτοκινήτου! Τι θεωρείται διαφήμιση; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χλμ. στα μεταχειρισμένα ΙΧ σε όλη την ΕΕ! Τι αλλάζει;