Ποια αυτοκίνητα φθηναίνουν και ποια ακριβαίνουν!

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Τη τελική έγκριση των Θεσμών αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανανέωση του ελληνικού στόλου οχημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικίνητρα για τα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών, υβριδικών και φυσικού αερίου οχημάτων ενώ έρχονται και σημαντικές μειώσεις στους δασμούς και κατ’ επέκταση και στις τιμές των μεταχειρισμένων ΙΧ που πληρούν τις οδηγίες Euro5 και Euro6.
Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα καινούρια αλλά και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως τα κίνητρα ή τα αντικίνητρα!
Σύμφωνα πάντως με το Βήμα ολόκληρο το σχέδιο απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων και αντικατάστασης με νέα φιλικά προς το περιβάλλον συζητήθηκε την Παρασκευή στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κώστας Αχ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ στην ΕΕ είναι κάτω του 7%. Στην Ελλάδα είναι κάτω του 1%. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον.


Όμως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ΙΧ ή και λεωφορεία) είναι ακόμη πολύ ακριβά και η αυτονομία τους περιορισμένη. Το υπουργείο από το 2014 έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αυτοκινήτων, αλλά και για την αγορά νέων.
Η επόμενη κίνηση είναι να ζητηθεί η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα.
Ωστόσο επειδή το αποτύπωμα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι μικρό το ΥΜΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα σε αυτοκίνητα υβριδικά, καθώς και σε νέα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως αν συμφωνήσουν οι Θεσμοί το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει το 2020 για να ζωντανέψει και πάλι η αγορά αυτοκινήτου.
Μάλιστα η βασική ιδέα της πρότασης του ΥΜΕ είναι να δοθούν κίνητρα στην αγορά πιο νέων και φιλικών προς το περιβάλλον μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκίνητων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πριμοδοτηθούν τα καινούργια.
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/poia-aytokinhta-fthnainoyn-kai-poia-akribainoyn/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Πως θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής πινακίδας κυκλοφορίας; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι ισχύει με τις ξένες άδειες οδήγησης στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος η έλλειψη στις πινακίδες κυκλοφορίας! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ Έγκριση των με αριθμ. 1/03.09.2026, 2/14.09.2026, 3/14.09.2026 και 4/16.09.2026 πρακτικών της επιτροπής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 4412/2016 και τη με αρ. πρωτ. 7269/11.08.2026 σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., για την «κατασκευή και προμήθεια κρατικών μεταλλικών πινακίδων Επιβατηγών οχημάτων (ΙΧ) και Μοτοσυκλετών» και ανάθεση στον οικονομικό φορέα με την επωνυμία «ΒΙΟΤΟ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ε.Π.Ε.». Αρ. πρωτ.: 147692 Α.Δ.Α.Μ.: 26AWRD019798007 16/09/2026 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2026 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, κ. Κωνσταντίνου Σμπαρούνη, στο ραδιόφωνο του MEGA – «Πρωινό Predator» 08/09/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - «Βουτιά» 37% στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων! Ποιος ήταν ο λόγος; ΣΕΕΑΕ Carpress - Αποκλειστικό: Ανατροπή με τις πινακίδες κυκλοφορίας!-Τι συνέβη; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέμα: Προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων φορολογικών και τελωνειακών ζητημάτων του κλάδου. 31/08/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέμα: Στοχευμένες παρεμβάσεις για την άμεση βελτίωση του πλαισίου εισαγωγής, ταξινόμησης και εμπορίας μεταχειρισμένων οχημάτων. 31/08/2026 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στην διαδικασία επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων