Δεύτερη «κίτρινη» στην Ελλάδα από την ΕΕ για την οδική ασφάλεια.



Του Γιώργου Κ. Ανδρή




Η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία και στη Σλοβενία, επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό δίκαιο την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών.
Η αναθεωρημένη οδηγία 2008/96/ΕΚ, η οποία εκδόθηκε το 2019 με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, απαιτεί τη θέσπιση και την εφαρμογή διαδικασιών για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, τους ελέγχους οδικής ασφάλειας, τις επιθεωρήσεις οδικής ασφάλειας και τις αξιολογήσεις ασφάλειας ολόκληρου του οδικού δικτύου από τα κράτη μέλη.
Οι εν λόγω διαδικασίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των οδών, λαμβανομένων επίσης υπόψη των αναγκών των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021.
Οι αιτιολογημένες γνώμες αποστέλλονται μετά την προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022.
Η Ελλάδα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για να εξασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/defteri-kitrini-stin-ellada-apo-tin-ee-gia-tin-odiki-asfaleia/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Car & motor - Τι συζήτησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Εισαγωγείς και Εμπόρους αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΓΔ ΔΕΟΣ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Ο ΣΕΕΑΕ δίπλα στους εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας – Επιτυχημένη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.5313-2026 (Α 102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ΑΔΑ - 95ΙΗ46ΜΠ3Ζ-ΛΒΠ 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε ποια χώρα οι βουλευτές πρότειναν «χαράτσι» σε ηλεκτρικά και PHEV αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε θα εγκρίνει η Κομισιόν το «Κοινωνικό Leasing» της Ελλάδας; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στο στόχαστρο των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ οι influencers αυτοκινήτου! Τι θεωρείται διαφήμιση; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χλμ. στα μεταχειρισμένα ΙΧ σε όλη την ΕΕ! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2026 ΣΕΕΑΕ Παράταση ημερομηνίας έναρξης υποχρέωσης καταχώρησης στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), των στοιχείων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα) 13/07/2026