Carpress - Γιατί καταρρέουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Οι χαμηλές τιμές μεταπώλησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ωθήσει τις εταιρείες leasing που οδηγούν την αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης να διπλασιάσουν τις τιμές τους τα τελευταία τρία χρόνια και ορισμένες απειλούν να εγκαταλείψουν εντελώς το εγχείρημα εάν οι ρυθμιστικές αρχές τις αναγκάσουν να στραφούν πολύ γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση, λένε στελέχη του κλάδου.

Η αύξηση των τιμών για leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων έρχεται τη στιγμή που οι περικοπές στις επιδοτήσεις για νέα ηλεκτρικά οχήματα σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία πλήττουν τις πωλήσεις και κινδυνεύουν να καθυστερήσουν τη μετάβαση της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση, ενώ αντίθετα οι Βρυξέλλες θέλουν να πατήσουν το γκάζι, ξεκαθαρίζουν στελέχη από τον κλάδο.


«Αν μας πιέσουν πολύ σκληρά, ότι όλα πρέπει να γίνουν ηλεκτρικά πολύ σύντομα… οι μέτοχοί μου θα πουν δεν θέλουμε να αναλάβουμε το ρίσκο και θα αποχωρήσουμε από την αγορά. Ας είμαστε ειλικρινείς, χωρίς εμάς, ποιος θα αναλάβει το ρίσκο;», δήλωσε ο Tim Albertsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η Ayvens, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γαλλική τράπεζα Societe Generale, διαθέτει στόλο 3,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, εκ των οποίων περίπου το 10% είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Οι εταιρείες leasing διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη, καθώς το 60% των καινούργιων αυτοκινήτων όλων των τύπων καυσίμων είναι leasing, σύμφωνα με υπολογισμούς της περιβαλλοντικής ομάδας Transport & Environment, βασισμένους σε δεδομένα από την εταιρεία έρευνας αγοράς Dataforce. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, το ποσοστό εκτιμάται ότι φτάνει το 80%.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στο Reuters η Dataforce, στις 16 ευρωπαϊκές αγορές όπου μπορεί να εντοπίσει ταξινομήσεις στόλων – συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – το 60% των νέων ηλεκτρικών οχημάτων προορίζονται για εταιρικούς στόλους και εμπορικούς αγοραστές. Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι αγοραστές χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μισθώσεις και περίπου οι μισές από τις υπόλοιπες πωλήσεις σε ιδιώτες αγοραστές είναι επίσης μισθώσεις.

Σε αγορές χωρίς επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για ιδιώτες αγοραστές, η κυριαρχία των εταιρειών είναι ακόμη πιο έντονη. Στη Βρετανία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, τα άτομα αντιπροσώπευαν μόνο το 23% και το 8% των νέων αγορών ηλεκτρικών οχημάτων αντίστοιχα το 2023, ανέφερε η Dataforce.


Η τιμή μιας μίσθωσης έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει υπόψη την απόσβεση ενός οχήματος κατά τη διάρκεια της τυπικής τριετούς περιόδου μίσθωσης, με βάση τις εκτιμώμενες τιμές μεταπώλησης ή τις υπολειμματικές αξίες.

Αλλά αν οι τιμές των μεταχειρισμένων καταλήξουν να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες όταν λήξει η μίσθωση, οι εταιρείες leasing υφίστανται οικονομικό πλήγμα όταν παραλάβουν πίσω το όχημα.

Για διάφορους λόγους – από τις μειώσεις τιμών της Tesla, μέχρι ανησυχίες σχετικά με την υποδομή φόρτισης και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την εισροή πιο προσιτών κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων – οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνονται στην Ευρώπη από τότε που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στο Reuters η εταιρεία δεδομένων Autovista, οι τιμές μεταπώλησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία στις αρχές Ιουλίου ήταν 24% χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και 30% χαμηλότερες στη Βρετανία.


Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα μεταχειρισμένα βενζινοκίνητα μοντέλα, τα οποία παρέμειναν περίπου 15% πιο ακριβά και στις δύο αγορές.

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο δεκτικοί στα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά πρέπει να είναι φθηνά», δήλωσε ο Gary Cambridge, συνεργάτης στην αντιπροσωπεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Cambridge Motors στο Λονδίνο. «Αν είναι ακριβά, οι άνθρωποι δεν τα θέλουν».


Πηγή:  www.carpress.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - «Βουτιά» 37% στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων! Ποιος ήταν ο λόγος; ΣΕΕΑΕ Carpress - Αποκλειστικό: Ανατροπή με τις πινακίδες κυκλοφορίας!-Τι συνέβη; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέμα: Προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων φορολογικών και τελωνειακών ζητημάτων του κλάδου. 31/08/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέμα: Στοχευμένες παρεμβάσεις για την άμεση βελτίωση του πλαισίου εισαγωγής, ταξινόμησης και εμπορίας μεταχειρισμένων οχημάτων. 31/08/2026 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στην διαδικασία επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων ΣΕΕΑΕ Carpress - «Πανικός» στην αγορά αυτοκινήτου και μοτοσυκλετών! -Τι έχει συμβεί; ΣΕΕΑΕ Car & motor - Τι συζήτησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Εισαγωγείς και Εμπόρους αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΓΔ ΔΕΟΣ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Ο ΣΕΕΑΕ δίπλα στους εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας – Επιτυχημένη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη