Επιστολή του ΣΕΕΑΕ στην ΕΣΕΕ για το ΕΜΠΑ 26/02/2026


 

Προς: ΕΣΕΕ                                                                                                                                      Καλλιθέα, 26/02/2026

Πρόεδρο Σταύρο Καφούνη                                                                                                                Αρ. Πρωτ.: 0228
Γεν. Δ/ντή Αντώνη Μέγγουλη
Κοινοποίηση: ΟΕΣΑΟΝΝΑ
Πρόεδρο Παύλο Πολιτάκη


Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την τρέχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την υποχρεωτική εγγραφή των εμπόρων μεταχειρισμένων οχημάτων στο ΕΜΠΑ (Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Αποβλήτων), καθώς και για ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του ΜΕΜΟ (Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων), το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του Ν. 4784/2021 και τροποποιείται με το άρθρο 14 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

Το ΕΜΠΑ είναι το μητρώο μέσω του οποίου καταγράφονται οι παραγωγοί αποβλήτων και οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση προϊόντων στο τέλος κύκλου ζωής.

Το ΜΕΜΟ, αντίστοιχα, είναι ηλεκτρονικό μητρώο που δημιουργήθηκε για την κεντρική καταγραφή των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων, την παρακολούθηση των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων για την πρώτη ταξινόμηση των οχημάτων στην Ελλάδα και την εξ αποστάσεως εποπτεία της δραστηριότητας των εισαγωγέων.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι έμποροι μεταχειρισμένων οχημάτων δεν είναι παραγωγοί αποβλήτων και δεν διαχειρίζονται οχήματα στο τέλος κύκλου ζωής, και επομένως η υποχρέωση εγγραφής στο ΕΜΠΑ και η υποβολή των σχετικών πιστοποιητικών δεν έχουν νομική ή ουσιαστική βάση για την πλειονότητα των μελών μας. Παράλληλα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι έμποροι είναι μεταπωλητές προϊόντων εντός της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες. Τα μεταχειρισμένα οχήματα που εμπορεύονται έχουν ήδη καταβάλει και εξαντλήσει κατά την πρώτη κυκλοφορία τους τον σχετικό φόρο ή τέλος στη χώρα της ΕΕ όπου πρωτοκυκλοφόρησαν, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητη κάθε πρόσθετη φορολογική ή διοικητική επιβάρυνση στην Ελλάδα. Τέλος, η υποχρέωση αυτή εφαρμόζεται μόνο σε όσους εισάγουν οχήματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι έμποροι που εμπορεύονται αποκλειστικά εγχώρια οχήματα δεν επιβαρύνονται, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μεταξύ επαγγελματιών που ασκούν ακριβώς το ίδιο επάγγελμα εντός της ενδοκοινοτικής αγοράς.

Το ΜΕΜΟ θεσπίστηκε με σκοπό τη διαφάνεια, τη νομιμότητα των συναλλαγών και την προστασία του καταναλωτή. Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του σε συνδυασμό με πρόσθετες απαιτήσεις (όπως η σύνδεση με το ΕΜΠΑ) μεταβάλλει τον χαρακτήρα του από εργαλείο εποπτείας της εμπορικής δραστηριότητας σε μηχανισμό πολλαπλής και δυσανάλογης επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και προσπάθειες με τους αρμόδιους φορείς, δεν καταφέραμε να διορθωθούν τα ανωτέρω ζητήματα.

Ετούμεθα τη συνδρομή και τη συμπαράστασή σας για εκ νέου επαφές, ώστε να αποφευχθεί η δικαστική διεκδίκηση.

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αποστείλαμε εξώδικο, το οποίο επισυνάπτουμε. Επειδή προβλέπουμε ότι το κόστος των νομικών εξόδων για τις εν λόγω διαδικασίες, εντός Ελλάδος και ενδεχομένως εκτός, υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου μας, ευελπιστούμε στην οικονομική σας συνδρομή.




Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.


Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΓΔ ΔΕΟΣ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Ο ΣΕΕΑΕ δίπλα στους εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας – Επιτυχημένη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.5313-2026 (Α 102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ΑΔΑ - 95ΙΗ46ΜΠ3Ζ-ΛΒΠ 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε ποια χώρα οι βουλευτές πρότειναν «χαράτσι» σε ηλεκτρικά και PHEV αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε θα εγκρίνει η Κομισιόν το «Κοινωνικό Leasing» της Ελλάδας; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στο στόχαστρο των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ οι influencers αυτοκινήτου! Τι θεωρείται διαφήμιση; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χλμ. στα μεταχειρισμένα ΙΧ σε όλη την ΕΕ! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2026 ΣΕΕΑΕ Παράταση ημερομηνίας έναρξης υποχρέωσης καταχώρησης στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), των στοιχείων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα) 13/07/2026 ΣΕΕΑΕ Διεκπεραίωση της διοικητικής διαδικασίας «Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού οχήματος ή δικύκλου ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)» για τα φυσικά πρόσωπα αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή ηλεκτρονικά μέσω των ΚΕΠ. 15/04/2026