Η Mercedes σταματά τις παραδόσεις diesel φορτηγών – Ποιον κινητήρα αφορά

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Η Mercedes ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις πετρελαιοκίνητων φορτηγών με συγκεκριμένο αφού διαπίστωσε ότι, υπό ορισμένες συνθήκες οδήγησης, οι εκπομπές του οξειδίου του αζώτου (NOx) θα μπορούσαν να υπερβούν τα νόμιμα όρια.
Ειδικότερα η Daimler, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Μεταφορών (KBA) το θέμα που έχει προκύψει τον περασμένο μήνα και βρίσκεται σε “εποικοδομητικό” διάλογο.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξεταστεί έντονα από τότε που ο Όμιλος Volkswagen το 2015 παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών.
Ο όμιλος VW έφθασε σε έναν διακανονισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, αλλά το σκάνδαλο συνεχίζει να αντηχεί στη Γερμανία, όπου ο επικεφαλής της μονάδας Audi του, Rupert Stadler, συνελήφθη σε ξεχωριστή έρευνα.
Η Daimler εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι κινητήρες πετρελαίου χρησιμοποιούν ένα πρόσθετο ουρίας νιτρικού άλατος, το οποίο ονομάζεται AdBlue, για να εξουδετερώσουν τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό βλαβερής νέφωσης και όζοντος.
Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι 774.000 οχήματα της Mercedes-Benz στην Ευρώπη βρέθηκαν να περιέχουν παράνομο λογισμικό και διέταξαν τη Daimler να ανακαλέσει 238.000 αυτοκίνητα στη Γερμανία.
Στην τελευταία περίπτωση, η Bild am Sonntag ανέφερε ότι η Daimler είχε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια εσωτερικών ελέγχων ότι το λογισμικό που λειτουργούσε στον κινητήρα OM 501 θα σταματούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, την έγχυση του AdBlue καθώς το σύστημα διάγνωσης του κινητήρα έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί τη ροή του AdBlue σε ασυνήθιστες περιστάσεις, όπως όταν ο κινητήρας λειτουργεί με βιοντίζελ.
Αυτό όμως θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της αμμωνίας, η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να δράσει ως ερεθιστικό αναπνευστικό.
“Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ρύθμισης, η Daimler βρήκε μεμονωμένες καταστάσεις όταν ένας εξακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας κινητήρας βαρέων οχημάτων του προτύπου Euro 5 ξεπέρασε ελαφρώς τα σχετικά όρια NOx”, ανέφερε η εταιρεία.
Ο συγκεκριμένος κινητήρας πωλήθηκε σε φορτηγά της Mercedes-Benz στην Ευρώπη μέχρι το 2013. Αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο εκτός Ευρώπης.
«Μέχρις ότου διασαφηνιστούν τα τεχνικά ζητήματα, η εταιρεία έχει λάβει προληπτική απόφαση να μην παραδίδει πλέον αυτόν τον κινητήρα», δήλωσε ο Daimler.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/h-mercedes-stamata-tis-paradoseis-diesel-forthgon-poion-kinhthra-afora/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία Α. 1047/2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου» (Β΄979). Αρ. Απόφασης Α.1061 17/04/2025 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή με θέμα: Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων 16/04/2025 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Καθορισμός των κατηγοριών φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων. ΑΔΑ: 6ΝΑΘ46ΜΠ3Ζ-Μ7Ρ ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 1828 Β'-Απόφαση Α.1057 14/04/2025 ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Τι έχουν προκαλέσει τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα στην αγορά ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2025 ΣΕΕΑΕ Τοποθέτηση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο ACTION 24 σχετικά με τη σπείρα ηλεκτρονικών απατών με δήθεν πωλήσεις αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Carpress - Από ποια χώρα και πότε θα εισάγονται φθηνά μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Αιτημα συναντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ 04/04/2025 - Ο Κωνσταντίνος Σμπαρούνης, μέλος Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, μιλάει στο κανάλι της «Ν» ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε για τους δασμούς Trump ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του ΕΚ