Εγκύκλιος ΕΣΕΕ για δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ



                                  
                                              Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
                                              Αρ. πρωτ: ΓΑ 7321

 


Προς
Ομοσπονδίες – μέλη ΕΣΕΕ
Εμπορικούς Συλλόγους
Έδρες τους
 

ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3965Β), η Υπουργική Απόφαση ΔΕΑΦ 1128500ΕΞ2018/2018, η οποία τροποποιεί την ισχύουσα ΚΥΑ 45231/20-4-2017 για τη ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με την νέα Απόφαση, οι δικαιούχοι πληρωμής που ορίζονται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ 45231/20-4-2017 υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους επιλέξιμους ΚΑΔ. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.  Δεδομένου ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 12 τρέχοντος, η προθεσμία συμμόρφωσης εκτείνεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2018.
Περαιτέρω, οι μεταβολές που επέρχονται στους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς θα πρέπει να δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι επίσης οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.
Σε περίπτωση μη δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5α της ΚΥΑ 45231/20-4-2017, νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού και επιφέρει και αυτή το πρόστιμο των 1.000 ευρώ.
Κατά συνέπεια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους στην δήλωση και τήρηση των επαγγελματικών λογαριασμών καθώς, ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές, δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.  Παρακαλούμε για την γνωστοποίηση της παρούσας στα μέλη σας.
 
Συναδελφικά,
            Ο Πρόεδρος                                                                                                         Ο Γενικός Γραμματέας
        Βασίλης Κορκίδης                                                                                                        Γιώργος Καρανίκας

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Σμπαρούνη, στο Action 24 στην εκπομπή "ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ" 30/01/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Πόσα εκατ. λίτρα καυσίμων κλέβουν μέσω των αντλιών καθημερινά τα κυκλώματα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ενεργοποιήθηκαν οι «έξυπνες» κάμερες! Πότε έρχονται τα πρώτα «ραβασάκια»; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ανασφάλιστα: Πότε ξεκίνησε η αποστολή των προστίμων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποφάσισαν σε κράτος μέλος της ΕΕ για τις Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών CO2; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποκάλυψε ο Κυρανάκης για Ταξί, ΜΜΜ και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Κοινωνικό leasing: Τι προκαλεί σε κατασκευαστές και τι σε εμπόρους; ΣΕΕΑΕ Newsauto - Οριστικό: Ξεκινάει η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων. ΣΕΕΑΕ Προσφυγή της 9ης Ιουλίου 2025 – Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας (Υπόθεση C-451/25) 9/07/2025 ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί θέλουν όλοι να «μετατρέψουν» σε αντίκες τα παλαιά τους αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί πρέπει να βιαστείτε όσοι θέλετε να αγοράσετε Plug-in hybrid αυτοκίνητο; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε ξεκινά η αποστολή των προστίμων του ΚΟΚ από τις «έξυπνες» κάμερες;