Η Daimler προειδοποιεί: Καταρρέουν τα κέρδη της Mercedes-Benz!


 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Πτώση μεγαλύτερη από 10% θα καταγράψουν φέτος τα λειτουργικά κέρδη της Daimler και τα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατηγορούν τις κυβερνήσεις πολλών κρατών για τα μέτρα που λαμβάνουν ώστε να περιορίσουν την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Η Daimler προειδοποίησε τους επενδυτές ότι τα κέρδη πριν από τους τόκους και τους φόρους θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα» από το περσινό επίπεδο.
Τα κέρδη της Mercedes-Benz θα πέσουν επίσης «σημαντικά κάτω» από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Αναλυτές ανέφεραν η πτώση της κερδοφορίας δεν προκλήθηκε από την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς η ζήτηση για τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz παραμένει υψηλή, αλλά οφείλεται σε έκτακτες παραμέτρους όπως κανονιστικές και δικαστικές αποφάσεις.
Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες αλλά ένα βασικό «χτύπημα» ύψους έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε πρόστιμα για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη χρήση του απαγορευμένου ψυκτικού μέσου R134a από τη Mercedes.
Επίσης η Mercedes-Benz διερευνάται για τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η προειδοποίηση από την Daimler προήλθε από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, μια σημαντική αγορά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, επιβραδύνθηκε στο πιο αδύναμο τριμηνιαίο ρυθμό από το 2009.
Για το γερμανικό εργοστάσιο αυτή είναι η δεύτερη μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες… προειδοποιητική ανακοίνωση για μειωμένα κέρδη για το 2018. Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο τύπου, η Daimler αναμένει τα κέρδη της προ φόρων και δασμών να είναι «σημαντικά χαμηλότερα» σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των μηνών Ιούλιος-Σεπτέμβριος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανήλθαν στα 2,49 δισ. €, ήτοι 27% πιο κάτω σε σχέση με εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2017 (3,41 δις €).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ως άνω ανακοινώσεις έρχονται στο φως εν μέσω έντονων τριβών μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας αναφορικά με την αποτροπή των γνωστών απαγορεύσεων κίνησης των παλιάς τεχνολογίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις μεγάλες και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες πόλεις της Γερμανίας. Μα, πάνω απ’ όλα, λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία της Daimler να ανακαλέσει περί τα 774.000 πετρελαιοκίνητα οχήματά της στην Ευρώπη τα οποία φέρουν, σύμφωνα με τις αρχές, παράτυπα λογισμικά…
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/h-daimler-proeidopoiei-katarreoyn-ta-kerdh-ths-mercedes-benz/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε ο Μητσοτάκης για ανασφάλιστα και χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί η Κομισιόν έδειξε «κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Έτσι θα πάρετε πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολο αριθμό – Τι αλλάζει και πόσο κοστίζουν; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων πριν το πρώτο ΚΤΕΟ! – Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι έκανε η ΕΣΕΕ για να στηρίξει τους εμπόρους αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων 20/03/2026 ΣΕΕΑΕ Car & motor - Αλλάζουν όλα σε ΚΤΕΟ, εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, Ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο ΣΕΕΑΕ Car & motor - Έρχεται το Κοινωνικό Leasing -Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Φεβρουάριος 2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τελικά ισχύει ή όχι η… «υποχρεωτική» απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στις δημοπρασίες αυτοκινήτων από τον ΟΔΔΥ; ΣΕΕΑΕ Ετήσιος χορός ΣΕΕΑΕ 2026