To Nissan Leaf «σταθεροποιεί» το Γερμανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Ως το πρώτο στο είδος του , το Nissan Leaf προκρίθηκε ως ένας μεγάλος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Διαχειριστών του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Γερμανίας (TSO).
Η Nissan συμβάλλει στην κατάκτηση ενός σημαντικού ορόσημου, στην πορεία για την άνευ ρύπων ενέργεια και κινητικότητα στη Γερμανία. Με μια καινοτόμο λύση φόρτισης και διαχείρισης ενέργειας, οι εταίροι του έργου, η τεχνολογική εταιρεία The Mobility House, ο πάροχος ενέργειας ENERVIE και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Amprion, έχουν προκρίνει το Nissan Leaf, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις που πλαισιώνουν την πρωτογενή ρύθμιση της ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι το Leaf μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “αποθεματικό” για το Γερμανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της τεχνολογίας V2G (Vehicle-to-Grid) στη Γερμανία.
“Πιστεύουμε ακράδαντα σε ένα μέλλον χωρίς εκπομπές ρύπων“, δήλωσε ο Guillaume Pelletreau, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Center Europe. “Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ υπερήφανοι που το Nissan Leaf έχει εγκριθεί ως το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που είναι κατάλληλο για τη σταθεροποίηση των συχνοτήτων του δικτύου. Οι μπαταρίες του Leaf θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία και σε ένα βιώσιμο μέλλον“.
Οι νέες και καινοτόμες λύσεις για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη Γερμανία. Η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγεί σε διακυμάνσεις στο δίκτυο, οι οποίες πρέπει αρχικά να ισορροπηθούν με πρωταρχικές ρυθμίσεις, ικανές να αποτρέψουν επικείμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, με ειδοποίηση εντός ενός δευτερολέπτου.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως το Nissan Leaf, με ενσωματωμένη τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Με τη φίσα φόρτισης CHAdeMO, το Leaf είναι σε θέση όχι μόνο να “αποσπάσει” ενέργεια από το δίκτυο και να την αποθηκεύσει στην μπαταρία, αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει με ρεύμα το δίκτυο. Αυτή είναι η ιδέα του οχήματος– δικτύου (V2G).
Η αμφίδρομη φόρτιση του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου της Nissan, αποτελεί το θεμέλιο για την ενσωμάτωσή της στο πιλοτικό έργο της ENERVIE, στο Hagen της Γερμανίας. Σε συνδυασμό με την καινοτόμο, έξυπνη τεχνολογία φόρτισης και διαχείρισης ενέργειας από την The Mobility House, οι διαδικασίες φόρτισης και αποφόρτισης μπορούν να ελεγχθούν και να παρακολουθηθούν.
 
 Πηγή: https://www.movenews.gr/to-nissan-leaf-statheropoiei-to-germaniko-diktyo-hlektrodothshs/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2025 ΣΕΕΑΕ Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή της υπό στοιχεία Α.1122/2024 κοινής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β’ 4570), καθώς και της υπό στοιχεία Α.1123/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών διακίνησης αποθεμάτων και τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ (Β’ 4571). Αριθμ. Πρωτ.: Ε2030 12/06/2025 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη 06/07/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Δήμα με θέμα "Προβλήματα του κλάδου εμπορίας – εισαγωγής αυτοκινήτου". 15/07/2024 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Δήμα 05/11/2024 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς τον Δ/ντη ΕΦΚ & ΦΠΑ κο Χρήστο Λάμπρου με θέμα: "Παροχή διευκρινίσεων επί της Α.1044, ΦΕΚ: B’ 1255/14-03-2025". 19/03/2025 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή με θέμα: Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων 16/04/2025 ΣΕΕΑΕ Εσωτερικό έγγραφο ΑΑΔΕ - Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τη διαπίστωση της κατηγορίας αμαξώματος [«4x4 SUV – ATV» - οχήματα παντός εδάφους] επιβατικών οχημάτων για σκοπούς απομείωσης. Αρ. Πρωτ.:ΔΕΦΚΦ Δ 1067112 ΕΞ 2024 ΣΕΕΑΕ Carpress - Αποκλειστικό! Γιατί κάνουν έφοδο οι Αρχές σε Διευθύνσεις Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η «χωματερή» παλαιών ΙΧ όλης της ΕΕ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες που έχουν τα ΙΧ τους σε ακινησία;