Χάος στην αγορά! Εν αναμονή της παράτασης εκτελωνισμών στα ΙΧ Euro6 α’ γενιάς


 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 

Διανύουμε ήδη τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση παράτασης εκτελωνισμού των καινούριων αυτοκινήτων Euro6 πρώτης γενιάς αλλά και των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ίδιας ή παλαιότερης γενιάς με χαμηλούς συντελεστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Movenews.gr η παράταση έχει ήδη εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και αφορά σε παράταση εκτελωνισμών για τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6 πρώτης γενιάς για 6 μήνες αλλά οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα τελωνεία της χώρας όπου έχουν μαζευτεί χιλιάδες αυτοκίνητα προς εκτελωνισμό.
Ωστόσο μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν όποτε και άλλαξαν πάλι οι οδηγίες ρύπων αντιληφθήκαμε πως πριν δύο χρόνια είχαμε ακριβώς την ίδια κατάσταση και η σχετική διάταξη παράτασης των εκτελωνισμών εκδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016.
Δηλαδή και το 2016 η αγορά είχε «παγώσει» για περίπου 2 μήνες και μετά οι τελωνιακοί αλλά και οι εκτελωνιστές «έτρεχαν» και δεν έφταναν.
Η καθυστέρηση της ενεργοποίησης των εκτελωνισμών στα οχήματα που πληρούν την οδηγία Euro6 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις αντιπροσωπείες καινούριων αυτοκινήτων καθώς χάνουν συνεχώς πελάτες εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης που καταγράφουν οι παραδόσεις των αυτοκινήτων που έχουν παραγγείλει και παράλληλα δημιουργείται και ένα κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας στους καταναλωτές που έχουν δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ ως προκαταβολή και δεν μπορούν να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους.
Από την άλλη μεριά οι εμπορίες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν μπορούν να εκτελωνίσουν και να πουλήσουν κανένα όχημα καθώς το κόστος εκτελωνισμού έχει αυξηθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα να έχει γίνει ασύμφορη η εισαγωγή τους.
Το θέμα πάντως αναμένεται να προκαλέσει και άλλη αναστάτωση καθώς με την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης για άρση του εμπάργκο εκτελωνισμών σε καινούρια οχήματα Euro6 πρώτης γενιάς και εισαγόμενα μεταχειρισμένα θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα τελωνεία όλης της χώρας καθώς όλες οι εταιρείες θα σπεύσουν να εκτελωνίσουν τα δικά τους αυτοκίνητα που οι πελάτες τους περιμένουν τουλάχιστον δύο μήνες για να τους τα παραδώσουν.
Υπομονή λοιπόν λίγες ημέρες ακόμη ώστε να ενεργοποιηθεί η διάταξη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα τελωνεία αλλά και στην αγορά αυτοκινήτου…
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/xaos-sthn-agora-en-anamonh-ths-paratashs-ektelonismon-sta-ix-euro6-a-genias/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Σμπαρούνη, στο Action 24 στην εκπομπή "ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ" 30/01/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Πόσα εκατ. λίτρα καυσίμων κλέβουν μέσω των αντλιών καθημερινά τα κυκλώματα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ενεργοποιήθηκαν οι «έξυπνες» κάμερες! Πότε έρχονται τα πρώτα «ραβασάκια»; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ανασφάλιστα: Πότε ξεκίνησε η αποστολή των προστίμων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποφάσισαν σε κράτος μέλος της ΕΕ για τις Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών CO2; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποκάλυψε ο Κυρανάκης για Ταξί, ΜΜΜ και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Κοινωνικό leasing: Τι προκαλεί σε κατασκευαστές και τι σε εμπόρους; ΣΕΕΑΕ Newsauto - Οριστικό: Ξεκινάει η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων. ΣΕΕΑΕ Προσφυγή της 9ης Ιουλίου 2025 – Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας (Υπόθεση C-451/25) 9/07/2025 ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί θέλουν όλοι να «μετατρέψουν» σε αντίκες τα παλαιά τους αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί πρέπει να βιαστείτε όσοι θέλετε να αγοράσετε Plug-in hybrid αυτοκίνητο; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε ξεκινά η αποστολή των προστίμων του ΚΟΚ από τις «έξυπνες» κάμερες;