Σοκ για τα παλαιά ΙΧ – Έρχονται μέχρι και διόδια ανάλογα με τους ρύπους!




Γιώργος Κ. Ανδρής








Με θετικά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση αλλά και μια σοβαρή προειδοποίηση για τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Rodolfo Lacy.
Παράλληλα ο Οργανισμός προτείνει την εξίσωση της φορολογίας μεταξύ καινούριων και παλαιών οχημάτων όπως επίσης και στην φορολογία μεταξύ diesel και βενζίνης ενώ προαναγγέλλει τη σύνδεση του ύψους των διοδίων ανάλογα με τις εκπομπές CO2 των οχημάτων!
Ειδικά για τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων ο κ. Lacy υπενθύμισε ότι: «Ο στόλος οχημάτων στην Ελλάδα είναι από τους γηραιότερους στην Ευρώπη. Η οικονομική κρίση και τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για παλαιότερα οχήματα αποτέλεσαν αντικίνητρα για την ανανέωσή του».
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφονται ατμοσφαιρικοί ρύποι στις αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από την νομοθεσία της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Επίσης επισημαίνεται ότι η  Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Επίσης επισημαίνεται ότι το diesel φορολογείται λιγότερο από τη βενζίνη, παρόλο που είναι πιο ρυπογόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη θέσπιση κριτηρίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα Τέλη Κυκλοφορίας, ενθάρρυνε τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Να υπενθυμίσουμε πως ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα είναι 15 χρόνια και των φορτηγών αυτοκινήτων 20 χρόνια.
Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το 2017, οι επενδύσεις στο οδικό δίκτυο αντιστοιχούσαν στο 2,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η έλλειψη σχεδίων για βιώσιμες αστικές μετακινήσεις και η ελλιπής ανάπτυξη ήπιων μέσων μεταφοράς έχουν συμβάλει στη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα.
Στις συστάσεις του οργανισμού περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για υποδομές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων την αναθεώρηση της φορολογικής διαφοροποίησης των καυσίμων και των χρήσεών τους, ώστε οι τιμές των εκπομπών άνθρακα να δίνουν ένα συνεπές μήνυμα.
Σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των φόρων πετρελαίου και βενζίνης.
Εντοπισμός των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων και επιλογή κατά προτεραιότητα όσων πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά.
Εναρμόνιση της φορολογίας των νέων και των παλαιών οχημάτων. Διαφοροποίηση του τέλους κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όρια εκπομπών ρύπων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα έως ότου το κόστος των διοδίων συνδεθεί με τα επίπεδα εκπομπών ρύπων των οχημάτων.
 
Πηγή:  https://www.newsauto.gr/news/sok-gia-ta-palea-ich-erchonte-mechri-ke-diodia-analoga-me-tis-ekpompes-co2/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Σμπαρούνη, στο Action 24 στην εκπομπή "ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ" 30/01/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Πόσα εκατ. λίτρα καυσίμων κλέβουν μέσω των αντλιών καθημερινά τα κυκλώματα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ενεργοποιήθηκαν οι «έξυπνες» κάμερες! Πότε έρχονται τα πρώτα «ραβασάκια»; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ανασφάλιστα: Πότε ξεκίνησε η αποστολή των προστίμων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποφάσισαν σε κράτος μέλος της ΕΕ για τις Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών CO2; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποκάλυψε ο Κυρανάκης για Ταξί, ΜΜΜ και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Κοινωνικό leasing: Τι προκαλεί σε κατασκευαστές και τι σε εμπόρους; ΣΕΕΑΕ Newsauto - Οριστικό: Ξεκινάει η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων. ΣΕΕΑΕ Προσφυγή της 9ης Ιουλίου 2025 – Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας (Υπόθεση C-451/25) 9/07/2025 ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί θέλουν όλοι να «μετατρέψουν» σε αντίκες τα παλαιά τους αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί πρέπει να βιαστείτε όσοι θέλετε να αγοράσετε Plug-in hybrid αυτοκίνητο; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε ξεκινά η αποστολή των προστίμων του ΚΟΚ από τις «έξυπνες» κάμερες;