Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο.

 

Προς: Υπουργείο Οικονομικών                                                                                      Καλλιθέα  09/11/2020
Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο                                                                           Aρ. πρωτ. : 0037
Κοιν: Γεν. Δ/ντη Τελωνείων κ. Κων. Μουρτίδη
Δ/ντη Ε.Φ.Κ. & ΦΠΑ κ. Χρήστο Λάμπρου
 






Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4714 ΦΕΚ 148 Α' 31/07/2020,και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 9 που αφορά την τροποποίηση των άρθρων 121 και 123 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας την εξής παρατυπία που έχει προκαλέσει προβλήματα στον εκτελωνισμό σε αρκετές περιπτώσεις οχημάτων.
Πιο συγκεκριμένα στο Νόμο που δημοσιεύτηκε στις 31/07/2020 αναφέρεται επί λέξει :
"3. α) Η παρ. 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001 (Α΄265), όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με τον παρόντα, εξακολουθεί να ισχύει για τα επιβατικά αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει εκδοθεί πριν από την 1η Ιουνίου 2016, για τα οποία έχει βεβαιωθεί το τέλος ταξινόμησης και έχει υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος αίτηση για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 126, ακόμη και αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. "
Όπως διαπιστώθηκε στην πράξη από ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν κάνει αίτηση για την Επιτροπή του Ιστορικού Τέλους Ταξινόμησης μετά τις 18/07/2020 αλλά ΠΡΙΝ τις 31/07/2020, αυτές απορρίφθηκαν από την Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι ο Νόμος ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου (ήτοι 18 Ιουλίου οπότε και μπήκε σε δημόσια διαβούλευση) και όχι από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, δηλαδή στις 31/07/2020.
Παράλληλα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις οχημάτων για τα οποία κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα στις τελωνειακές αρχές ήδη από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να πάρουν πρώτα αξία από την Υπηρεσία Αξιών, και κατόπιν οι ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν αν τους συνέφερε ή όχι η αίτηση στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους για την μείωση του κόστους εκτελωνισμού. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε τεράστια καθυστέρηση από την Επιτροπή Αξιών, με αποτέλεσμα αρκετά οχήματα να πάρουν αξίες μετά τις 18 Ιουλίου (δηλαδή 1 μήνα μετά) και ως εκ τούτου η αίτηση στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους να θεωρηθεί εκπρόθεσμη χωρίς καμμία ευθύνη των ιδιοκτητών.
Θεωρούμε ότι η ισχύς του Νόμου με βάση την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση (όπου δεν είναι καν σίγουρο ότι θα δημοσιευτεί τελικά αυτούσιος) και όχι με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης είναι εκτός από πρωτοφανής και παντελώς παράλογη και αφήνει εκτεθιμένους πολλούς ιδιοκτήτες που δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν ή να υποθέσουν ότι η αίτησή τους θα κρινόταν εκπρόθεσμη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ σε σχέση με την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου.
Ο ΣΕΕΑΕ καλεί τους αρμόδιους φορείς όπως μεριμνήσουν ώστε να διορθωθεί η παραπάνω ασάφεια/παράλειψη στο σχετικό Νόμο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία για όσες περιπτώσεις οχημάτων εμπίπτουν στο σχετικό διάστημα από 18/07/2020 έως 31/07/2020 και για τις περιπτώσεις που οι εκπρόθεσμες αιτήσεις στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους δεν οφείλονται σε αμέλεια του ιδιοκτήτη αλλά σε γραφειοκρατικά κωλύματα από την Υπηρεσία Αξιών.
 



Με εκτίμηση
Εκ μέρους του Δ.Σ.

 
                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       

               ΚΥΡΑΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                                                                  ΣΜΠΑΡΟΥΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 
 Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι ήθελε ο Κινέζος Πρέσβυς στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πόσο μπορεί να κοστίζουν οι δασμοί Trump στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι προσπαθούν να πετύχουν οι Κινέζοι κατασκευαστές στην Σαγκάη; ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε ποια αυτοκίνητα και φορτηγά καταργείται το Τέλος Ταξινόμησης; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε θα μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης στα αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Έρχεται ηλεκτρονική διασταύρωση τον Μάιο! – Ποιους ιδιοκτήτες ΙΧ αφορά; ΣΕΕΑΕ Carpress - Κομισιόν: Πως θα εντοπίζονται τα γυρισμένα χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία Α. 1047/2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου» (Β΄979). Αρ. Απόφασης Α.1061 17/04/2025 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή με θέμα: Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων 16/04/2025 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Καθορισμός των κατηγοριών φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων. ΑΔΑ: 6ΝΑΘ46ΜΠ3Ζ-Μ7Ρ ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 1828 Β'-Απόφαση Α.1057 14/04/2025 ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Τι έχουν προκαλέσει τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα στην αγορά ΙΧ;