Carpress -Σοκ! Σε πόσες ημέρες εκτελωνίζονται πλέον τα εισαγόμενα μεταχερισμένα ΙΧ;

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Νέα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά και το νέο Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ απέστειλε η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδος (ΟΕΤΕ) σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ) και καθυστερούν υπερβολικά τις διαδικασίες εκτελωνισμού των οχημάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει το Carandmotor.gr η λειτουργία των ΤΕΚ έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων.


Σήμερα όπως καταγγέλουν οι εκτελωνιστές και οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο Carandmotor.gr: «Η διαδικασία εκτελωνισμού ενός αυτοκινήτου από τις 2 ημέρες πλέον χρειάζεται σχεδόν 20 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτελωνισμού με την λειτουργία των ΤΕΚ! Αυτό το γεγονός δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και βέβαια δημιουργεί θέματα μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων καθώς οι πρώτοι εξαιτίας των καθυστερήσεων νομίζουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης! Από την άλλη μεριά κάποιοι εκτελωνιστές έχουν μεταφέρει όλο το εκτελωνιστικό τους έργο σε τελωνεία όπου δεν λειτουργούν τα ΤΕΚ «μεταναστεύοντας» προς την Ελευσίνα ή την Πάτρα για να ολοκληρώνουν άμεσα τις διαδικασίες εκτελωνισμού των οχημάτων. Όμως και αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο των εκτελωνιστών καθώς πολλά γραφεία δεν έχουν την δυνατότητα της… εσωτερικής μετανάστευσης και ξεμένουν από δουλειά


Η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδας (ΟΕΤΕ) υπό αυτό το πρίσμα απέστειλε νέα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα επιτακτικά προβλήματα που προέκυψαν από την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της υφιστάμενης σήμερα οργάνωσης της Τελωνειακής Υπηρεσίας με την λειτουργία των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΤΕΚ). Φοβούμαστε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση και αν το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και Αποτελεσματικά θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να επιλύσει με ενδεχόμενο να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας με ταυτόχρονο αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην επιχειρηματικότητα και στην εθνική οικονομία.

Επισημαίνουμε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΚ αποτελεί ένα δυσλειτουργικό μοντέλο. Όπως είναι γνωστό με απόφασή σας δημιουργήθηκαν δύο αποκεντρωμένες Τελωνειακές Υπηρεσίες με τίτλο «Τελωνειακό Ελεγκτικό Κέντρο ΤΕΚ Αττικής» και «Τελωνειακό Ελεγκτικό Κέντρο ΤΕΚ Θεσσαλονίκης» προκειμένου να γίνεται ο κεντρικός έλεγχος όλων των παραστατικών και εγγράφων των Τελωνείων στα πρότυπα των Κέντρων Φορολόγησης των ΔΟΥ. Ωστόσο ο εξομοιωτικός αυτός σχεδιασμός παραβλέπει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα είναι γνωστόν τοις πάσι και πολύ περισσότερο στην δημόσια διοίκηση ότι οι Εφορίες διαχειρίζονται εμπορεύματα τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή πολλά από τα οποία είναι ευπαθή, επικίνδυνα ή υψηλής τεχνολογίας με αυστηρές απαιτήσεις ως προς την ταχύτητα παράδοσης και την ασφάλεια. Είναι προφανές ότι η αδυναμία άμεσης διακίνησης και διεκπεραίωσης αυτών των εμπορευμάτων στα λιμάνια αεροδρόμια της χώρας λόγω των καθυστερήσεων που με βεβαιότητα θα δημιουργηθούν στα ΤΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους της αποθήκευσης και της όλης διαχείρισης των εμπορευμάτων το οποίο αναπόφευκτα θα επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής πλήττοντας ευθέως την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και παραβιάζοντας βασικές αρχές του ελεύθερου εμπορίου και της ΕΕ.


Οι καθυστερήσεις παραβιάζουν διεθνείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που έχει υπογράψει η χώρα μας αλλά και διεθνή πρότυπα διαχείρισης ευπαθών προϊόντων.

Η σημερινή μορφή των ΤΕΚ οδηγεί σε λειτουργική ασφυξία εάν παραμείνει ως έχει. Για την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης προτείνουμε να υπάρξει άμεση περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος ICISnet, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τόσο απαιτητικό λειτουργικό σχήμα καθώς και ενίσχυση των Τελωνείων με εκπαιδευμένο προσωπικό και εξοπλισμό ελέγχου και ενσωμάτωση όλων των απαγορεύσεων της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο ICISnet για αυτόματη συμμόρφωση.»


Πηγή:  www.carpress.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Ετήσιος χορός ΣΕΕΑΕ 2026 ΣΕΕΑΕ Newsauto - Ερχεται το πιστοποιητικό των αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Car & motor - Αποκάλυψη -Ποιος έστειλε εξώδικα στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 6872 Β' - ΚΥΑ 191277/2025 - Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΣΤ-29900/10.12.1977 υπουργικής απόφασης «Περί της διαδικασίας εκδόσεως των εγκρίσεων, για την κυκλοφορία στην Ελλάδα αυτοκινήτων οχημάτων κ.λπ.» (Β’ 1318). 19/12/2026 ΣΕΕΑΕ Έναρξη της υποβολής των αιτημάτων για την έκδοση Δελτίων Κοινοποίησης Έγκρισης Τύπου οχημάτων κατηγοριών Μ1 και Ν1 σύμφωνα με την 191277/2025 (Β΄ 6872/19-12-2025) κυα, στις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Αρ. Πρωτ.: 29564/2026 19/02/2026 ΣΕΕΑΕ Απάντηση της Ayvens για τις δημοπρασίες 19/02/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς την ΑΑΔΕ - Δ/νση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (ΔΕΕΦ) 09/02/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς την ΑΑΔΕ - Δ/νση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (ΔΕΕΦ) 09/02/2026 ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1203/16-05-2019 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Δικαιολογητικά και διατυπώσεις προσδιορισμού και διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα οχήματα και τις μοτοσικλέτες.» (Β’ 1933). 09/02/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αναφέρει η Freenow by Lift για το νομοσχέδιο του ΥΜΕ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Σοκ! Ποια ευρωπαϊκή πόλη απαγόρευσε τις διαφημίσεις ΙΧ βενζίνης και diesel; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πως θα νομιμοποιήσετε τα τρέιλερ και τις μπαγκαζιέρες από ιδιοκατασκευές;