Δελτίο Τύπου του ΣΕΕΑΕ 18/03/2020

 



                                                                                                                                                Καλλιθέα,  18-03-2020

 

Δελτίο Τύπου

Όλες αυτές τις δραματικές για τη χώρα μας και όχι μόνο ημέρες, ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι από Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή όλα τα εμπορικά καταστήματα. Με... τρόμο κυριολεκτικά, διαπιστώσαμε ότι στη σχετική επίσημη ενημέρωση για το ποιές τελικά ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εμπορίες αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση και ανησυχία σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.
Με αυτή την απόφαση εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό οι επαγγελματίες του κλάδου και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, οι οικογένειές τους και φυσικά και το κοινό που ενδεχομένως θα προσέλθει στα κατά τόπους καταστήματα και θα συναναστραφεί με άλλο κόσμο. Ουσιαστικά δηλαδή, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξαιρούνται από τα πανελλαδικά μέτρα προστασίας, με ό,τι ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη δημόσια υγεία.
Μάλιστα, ήδη κατά την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, έχει υπάρξει τεράστια σύγχυση καθώς οι μισές εκθέσεις είναι ανοιχτές και οι άλλες μισές κλειστές, ενώ ο ΣΕΕΑΕ μέσω παραπόνων που έγιναν από μέλη του και από απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία των οικείων προσώπων τους που εργάζονται στον κλάδο, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε πάρα πολλές εκθέσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο να προσέρχεται αρκετός κόσμος περισσότερο για “βόλτα” (δεδομένου και ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από σήμερα δεν εργάζεται) για να ρωτήσουν πληροφορίες, ακόμα και να κάνουν test drive, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους στις κατά τόπους εκθέσεις και εκτοξεύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.
Αναρωτιόμαστε επίσης αν η μη αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, σημαίνει για την Πολιτεία ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν εντάσσονται ή εντάσσονται σε μικρότερο βαθμό στις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις. Το άκρως παράλογο είναι ότι την ίδια στιγμή οι δημόσιοι κρατικοί φορείς και τα Υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες του επαγγέλματος (για μεταβιβάσεις, ταξινομήσεις κτλ) ΗΔΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με κυβερνητική απόφαση μέχρι και τις 30 Μαρτίου!!! Δηλαδή, μένει ανοιχτό το μοναδικό ίσως επάγγελμα στο οποίο γίνεται εμπόριο προϊόντων τα οποία ουσιαστικά δεν μπορούν να πουληθούν, εφόσον είναι αδύνατη η μεταβίβαση/ταξινόμηση τους!!!
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ανάλογη σοβαρότητα από όλους μας! Σε αυτή τη νοσηρή συγκυρία κανένα λάθος και καμία παράλειψη δεν είναι επιτρεπτή μπροστά σε αυτή τη κρισιμότατη απειλή για τη δημόσια υγεία και για τη βιωσιμότητα χιλιάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο ΣΕΕΑΕ ζητάει με τρόπο ρητό από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προβεί άμεσα στην πλήρη αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων του κλάδου της εμπορίας αυτοκινήτων για όσο κρίνεται σκόπιμο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, όπως επίσης και στη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας που πλήττεται βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας, την λήψη ειδικών μέτρων για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού τους αλλά και παρατάσεις στις πληρωμές τρίτων (πχ Πληρωμές Δημοσίου, ΦΠΑ, Προμηθευτών) μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, όπως θα γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων των υπόλοιπων κλάδων.
 



Γραφείο τύπου του ΣΕΕΑΕ.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή  pdf.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Car & motor - Αλλάζουν όλα σε ΚΤΕΟ, εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, Ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο ΣΕΕΑΕ Car & motor - Έρχεται το Κοινωνικό Leasing -Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Φεβρουάριος 2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τελικά ισχύει ή όχι η… «υποχρεωτική» απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στις δημοπρασίες αυτοκινήτων από τον ΟΔΔΥ; ΣΕΕΑΕ Ετήσιος χορός ΣΕΕΑΕ 2026 ΣΕΕΑΕ Newsauto - Ερχεται το πιστοποιητικό των αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Car & motor - Αποκάλυψη -Ποιος έστειλε εξώδικα στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 6872 Β' - ΚΥΑ 191277/2025 - Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΣΤ-29900/10.12.1977 υπουργικής απόφασης «Περί της διαδικασίας εκδόσεως των εγκρίσεων, για την κυκλοφορία στην Ελλάδα αυτοκινήτων οχημάτων κ.λπ.» (Β’ 1318). 19/12/2026 ΣΕΕΑΕ Έναρξη της υποβολής των αιτημάτων για την έκδοση Δελτίων Κοινοποίησης Έγκρισης Τύπου οχημάτων κατηγοριών Μ1 και Ν1 σύμφωνα με την 191277/2025 (Β΄ 6872/19-12-2025) κυα, στις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες Αρ. Πρωτ.: 29564/2026 19/02/2026 ΣΕΕΑΕ Απάντηση της Ayvens για τις δημοπρασίες 19/02/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς την ΑΑΔΕ - Δ/νση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (ΔΕΕΦ) 09/02/2026