Κορονοϊός: Πτώση 92% στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων!


Κορονοϊός: Πτώση 92% στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων!

 

Γιώργος Μούζος, 25/2/2020




Η νέα επιδημία που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει αρχίσει να χτυπάει κάθε γωνιά του πλανήτη, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην ζήτηση των αυτοκινήτων.
Όπως είχαμε γράψει και προ ημερών, η παγκόσμια οικονομία και βιομηχανία έχει μεγάλη εξάρτηση από την κινέζικη αγορά. Τα περισσότερα φτιάχνονται εκεί, όπως επίσης και πολλά από τα εξαρτήματα που εξοπλίζουν τα νέα αυτοκίνητα. Με σκοπό τον περιορισμό του ιού, πολλά εργοστάσια κατασκευής και συναρμολόγησης έχουν κλείσει. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πόλη Ουχάν όπου και ξέσπασε ο ιός, είναι μία πόλη που φιλοξενεί πολυάριθμες αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύουν τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Η General Motors, η Nissan, η Renault και η Honda, είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής ενώ και αρκετές δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα εργοστάσια μέσω κοινοπραξιών με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μόνο το εργοστάσιο General Motors στο Ουχάν απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 92%, κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Φεβρουαρίου (πηγή: China Passenger Car Association - CPCA). Κι αυτό όχι λόγω της μείωσης της ζήτησης από τους πελάτες, αλλά κι εξαιτίας του γεγονότος, πως οι εταιρείες δεν έχουν στοκ τα εξαρτήματα που αποτελούν ένα μοντέλο τους σε… στοκ! Προς το παρόν, οι περισσότερες εταιρείες κρατούν σιγήν ιχθύος, αλλά μια αναφορά από την Αυστραλία, αναφέρει ότι για μερικές μάρκες αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, με τις εταιρείες να μην μπορούν να δώσουν σαφή ημερομηνία παράδοσης των νέων μοντέλων. Το μόνο που έχουν αναφέρει είναι πως οι επιπτώσεις του ιού, τις έχει αναγκάσει να μειώσουν την παραγωγή τους περισσότερο από 50%. Εξ ου και συνιστούν στους αντιπροσώπους τους να ενημερώνουν τους πελάτες τους για μεγάλες καθυστερήσεις. 
Πέρα όμως από το ζήτημα των εξαρτημάτων των νέων αυτοκινήτων, καθυστέρηση προκαλεί και η καραντίνα που μπαίνουν όλα τα εμπορεύματα τα οποία έρχονται από τις αγορές της Κίνας. Όλα τα φορτία περνούν εξονυχιστικό έλεγχο μέχρι να μπορούν να εκτελωνιστούν με ασφάλεια. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κατάσταση της μείωσης του στόλου δεν θα επηρεάσει μόνο την αγορά της Αυστραλίας και σαφώς το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως το πρόβλημα με την νέα αυτή επιδημία, είναι πως υπάρχει μεγάλος φόβος να υπάρξει εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του ιού!
Πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σημείωμά του στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, αναφέρει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας του μεταδιδόμενου κορονοϊού. Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20 θα συνεδριάσουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αργότερα στην εβδομάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την επίπτωση του κορονοϊού, γνωστού ως COVID-19.
Πηγή:https://www.nextdeal.gr/epikairotita/aytokinito/111242/koronoios-ptosi-92-stis-poliseis-neon-aytokiniton

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Επιστολή στα μέλη ΣΕΕΑΕ για το Ε.Μ.ΠΑ. 23/04/2026 ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Διευκρινίσεις σχετικά με την κυκλοφορία των ενάριθμων οχημάτων τα οποία είναι σε ακινησία και χρησιμοποιούν πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας (ΔΟ.Κ.) με βάση τις διατάξεις της υπ’ αριθμόν 143021/2020 (Β΄5859) Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών. 11/05/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία! Τι έκανε ο Trump; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών; ΣΕΕΑΕ Carpress - «Ασθενική» η ελληνική αγορά αυτοκινήτου! – Γιατί ανησυχούν οι εισαγωγικές εταιρείες; ΣΕΕΑΕ Carpress - Ποιοι ιδιοκτήτες τρέιλερ και μπαγκαζιέρων θα πρέπει να τα περάσουν από ΚΤΕΟ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Επιδότηση-μαμούθ σε επαγγελματίες για ΙΧ, φορτηγά και van! Πόσο μειώνονται οι τιμές; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2026 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Σμπαρούνη, στα Παραπολιτικά 90,1 FM για τα προβλήματα του κλάδου ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 47 'Α - NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 5290 - Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών: Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνη- ση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις. 30/03/2026 ΣΕΕΑΕ Πρόσκληση Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 2026 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (ΓΔΦΔ) κο Γεώργιο Φάκο 09/04/2026