Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων
Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταδίκη της χώρας μας από την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το νομικό πλαίσιο φορολόγισης και
ταξινόμησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
"Με την χθεσινή απόφασή της η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής
Ένωσης λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες σχετικά με την φορολόγηση και
την ταξινόμηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που προέρχονται
από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αγώνες του Συνδέσμου μας
δικαιώθηκαν αφού μετά από τις καταγγελίες μας και τις επίμονες νομικές
προσπάθειές μας, η Επιτροπή δέχθηκε τα νομικά επιχειρήματά μας και
απέρριψε τις απαντήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, κρίνοντας ως αντίθετες
με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και Ευρωπαϊκή νομολογία τις νομοθετικές
ρυθμίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, με τις οποίες επιβαρύνονται με
υπέρμετρα ποσά (υπερβολικά τέλη ταξινόμησης) τα εισαγόμενα από την
Ευρωπαϊκή Ένωση μεταχειρισμένα επιβατηγά αυτοκίνητα, των οποίων η αγορά
από τους Έλληνες καταναλωτές καθίσταται αποτρεπτική.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 110 της Συνθήκης, επειδή δεν έχει τροποποιήσει τους κανόνες σχετικά με την ταξινόμηση και τη φορολόγηση αυτοκινήτων, αφού επιβάλλει εισαγωγικούς φόρους (τέλος ταξινόμησης) σε εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταχειρισμένα οχήματα, που υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερο ποσό από τους φόρους που επιβάλλονται σε ομοειδή εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική δυσμενής μεταχείριση στα εισαγόμενα προϊόντα.
Επιπλέον η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 34 και 36 της ΕΕ περιορίζοντας σαφώς την ελεύθερη κυκλοφορά των εμπορευμάτων απαγορεύοντας την ταξινόμηση ορισμένων κατηγοριών οχημάτων που μεταφέρονται από άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να επιβάλλει παρόμοια απαγόρευση στις αντίστοιχες κατηγορίες εγχωρίων οχημάτων.
Ο Σύνδεσμος μας, όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησε με αλλεπάλληλες συναντήσεις και υπομνήματα να πείσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να τροποποιήσουν τις αντικοινοτικές αυτές ρυθμίσεις και να συμμορφωθούν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πλην όμως, οι προσπάθειές μας απέβησαν μάταιες.
Τώρα έστω και μετά την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση, μαζί με τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς φορείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Σύνδεσμος μας ΣΕΕΑΕ, ο οποίος εκπροσωπεί πανελλαδικά όλα τα μέλη – εμπόρους μεταχειρισμένων & καινούριων οχημάτων, να συνεργαστούν με καλή πίστη και ειλικρίνεια για να θεσπιστεί επιτέλους ένα δίκαιο και κοινοτικά νόμιμο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο να επιτρέπει στον Έλληνα καταναλωτή να αγοράζει και να χρησιμοποιεί μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τελευταίων τεχνολογιών, προερχόμενα από την Ε.Ε., σε καλή κατάσταση και στην αναλογούσα τιμή.
Η Ελλάδα δεν είναι τρίτη χώρα, αλλά τμήμα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στην οποία τα αγαθά πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και απρόσκοπτα και οι Έλληνες καταναλωτές να τα απολαμβάνουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όπως οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι. Η δίκαιη και κοινοτικά συμβατή αντιμετώπιση του καλού (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) εισαγομένου μεταχειρισμένου επιβατικού αυτοκινήτου θα οδηγήσει αυτομάτως και στην ανανέωση του «γερασμένου» στόλου επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα."