«Ατσάλινα» τα Nissan


 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Η Nissan Motor Co. Ltd., θα κατασκευάσει περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιώντας ένα νέο τύπο χάλυβα, που συνδυάζει υψηλή εφελκυστική αντοχή σε σχέση με το παρελθόν,  με αποτέλεσμα  να παράγει ελαφρύτερα οχήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, σε συνδυασμό με την υψηλή προστασία των επιβατών.
Η Nissan είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί τον υψηλής αντοχής χάλυβα, με αντοχή εφελκυσμού 980 megapascals, που ανέπτυξε  από κοινού με τις Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp. Ο συνδυασμός  των δυνατοτήτων μορφοποίησης και αντοχής στον χάλυβα, επιτρέπει την παραγωγή σύνθετων σχημάτων που είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα (συγκρινόμενα με αυτά  που κατασκευάζονται από συμβατικό χάλυβα υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό), διατηρώντας ταυτόχρονα την ικανότητά τους να απορροφούν την ενέργεια σε μια πρόσκρουση.
Το INFINITI QX50,  το πολυτελές μεσαίο SUV που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον περασμένο  Μάρτιο, είναι το πρώτο όχημα στον κόσμο με εμπρόσθια και οπίσθια πλευρικά μέρη κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικό χάλυβα αντοχής 980 megapascal, μαζί με άλλα μέρη του πλαισίου. Η Nissan σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού και σε άλλα μοντέλα, καθώς  έτσι βελτιώνει την απόδοση του καυσίμου και της οδήγησης, λόγω του μειωμένου βάρους του χάλυβα.
Η Nissan έθεσε σε ισχύ  ένα σχέδιο βιωσιμότητας αυτό το μήνα, το οποίο απαιτεί μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα οχήματα της κατά 40% μέχρι  το οικονομικό έτος 2022, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2000. Η εταιρεία αναπτύσσει  δυναμικά τεχνολογίες που τις επιτρέπουν να επεκτείνει τη χρήση  χάλυβα υπερ-υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό, στοχεύοντας το  25% του βάρους των μερών ενός οχήματός της, να αποτελείται από το συγκεκριμένο υλικό. Στο QX50, αποτελεί το 27%.
Ο χάλυβας 980-megapascal που αναπτύχθηκε με τις  Nippon Steel & Sumitomo Metal μπορεί να πιεστεί εν ψυχρώ, καθιστώντας τον κατάλληλο για μαζική παραγωγή. Αυτό θα βοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους παραγωγής του κάθε οχήματος.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/atsalina-ta-nissan/ 

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΓΔ ΔΕΟΣ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών με θέματα προς συζήτηση στην συνάντηση 23/07/2026 ΣΕΕΑΕ Ο ΣΕΕΑΕ δίπλα στους εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας – Επιτυχημένη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ΣΕΕΑΕ ΑΑΔΕ - Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.5313-2026 (Α 102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ΑΔΑ - 95ΙΗ46ΜΠ3Ζ-ΛΒΠ 17/07/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Σε ποια χώρα οι βουλευτές πρότειναν «χαράτσι» σε ηλεκτρικά και PHEV αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Πότε θα εγκρίνει η Κομισιόν το «Κοινωνικό Leasing» της Ελλάδας; ΣΕΕΑΕ Carpress - Στο στόχαστρο των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ οι influencers αυτοκινήτου! Τι θεωρείται διαφήμιση; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χλμ. στα μεταχειρισμένα ΙΧ σε όλη την ΕΕ! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2026 ΣΕΕΑΕ Παράταση ημερομηνίας έναρξης υποχρέωσης καταχώρησης στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), των στοιχείων των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα) 13/07/2026 ΣΕΕΑΕ Διεκπεραίωση της διοικητικής διαδικασίας «Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατικού οχήματος ή δικύκλου ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)» για τα φυσικά πρόσωπα αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή ηλεκτρονικά μέσω των ΚΕΠ. 15/04/2026