Carpress - Σοκ! Ποια ευρωπαϊκή πόλη απαγόρευσε τις διαφημίσεις ΙΧ βενζίνης και diesel;

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Η κοινωνία κινείται σιγά σιγά προς έναν κόσμο χωρίς αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τουλάχιστον, αυτή είναι η επιθυμία πολλών μεγάλων πόλεων, ένας στόχος που πλέον είναι εφικτός μόνο μέσω ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ηγέτες λαμβάνουν απροσδόκητες αποφάσεις. Τέτοια είναι η περίπτωση του Άμστερνταμ. Η ολλανδική πόλη έλαβε μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση: από την 1η Μαΐου 2026, θα απαγορεύσει τη διαφήμιση κρέατος και προϊόντων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Αυτό περιλαμβάνει διαφημίσεις για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και πτήσεις και κρουαζιέρες.


Στόχος αυτού του μέτρου είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος, μη προωθώντας προϊόντα που μολύνουν τον πλανήτη. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η αφαίρεση των διαφημίσεων θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη βελτίωση του περιβάλλοντος .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία προέρχεται από την GroenLinks και το Κόμμα για τα Ζώα, τα κόμματα για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον της Ολλανδίας. Ο στόχος τους, επομένως, φαίνεται να συνάδει με το όραμά τους για την κοινωνία.

Μια ιεραρχία τρόπων ζωής που εγείρει ερωτήματα

Το μέτρο εγκρίθηκε με οριακή διαφορά. Μια μικρή πλειοψηφία ψήφισε υπέρ, με 27 από τις 45 έδρες να είναι υπέρ. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ήδη προκύψει ορισμένα σημεία διαφωνίας σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες. Πράγματι, φέρεται να υπάρχουν υπάρχουσες συμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκθέσουν την πόλη σε πιθανές νομικές προκλήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαφήμιση για ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύει μόνο το 4,3% όλων των διαφημίσεων στην πόλη, καταδεικνύοντας τον πολύ περιορισμένο αντίκτυπο αυτού του μέτρου στη ρύπανση. Επιπλέον, η πόλη δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει τη διαφήμιση για τις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους χωρίς περιορισμούς. Το μέτρο, επομένως, ισχύει μόνο για εκθέσεις σε δημόσιους χώρους, όπως στάσεις λεωφορείων και εξοπλισμό αστικού εξοπλισμού.


Πώς θα προσαρμοστούν οι οδηγοί στην απαγόρευση της διαφήμισης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης;

Τέλος, τα δύο μέρη που ξεκίνησαν το κείμενο εξηγούν ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στο περιβάλλον αλλά μάλλον στην κοινή γνώμη. Με λίγα λόγια, εάν ένα προϊόν δεν εκτίθεται, καθίσταται παράνομο. Το Δημαρχείο έχει έτσι καθιερώσει μια ιεραρχία τρόπων ζωής ορίζοντας τι είναι καλό και τι κακό.

Φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τέτοια απόφαση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο για να καθορίσουμε ποια πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία στις μεγάλες πόλεις.


Πηγή:  www.carpress.gr

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Επιστολή ΕΣΕΕ - Υποχρεωτική εγγραφή των εμπόρων μεταχειρισμένων οχημάτων στο ΕΜΠΑ 16/03/2026 ΣΕΕΑΕ Επιστολή του ΣΕΕΑΕ στην ΕΣΕΕ για το ΕΜΠΑ 26/02/2026 ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι συμβαίνει με τα Δελτία ΚΤΕΟ από τη Λυών σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών! Τι αλλάζει; ΣΕΕΑΕ Carpress - Fuel Pass: Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση; – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος η ανανέωση άδειας οδήγησης με «γρηγορόσημο» – Τι αλλάζει στους ηλικιωμένους; ΣΕΕΑΕ Carpress - Με φωτογραφίες και διανυθέντα χιλιόμετρα τα κατασχεμένα ΙΧ από τον ΟΔΔΥ! ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε ο Μητσοτάκης για ανασφάλιστα και χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας αυτοκίνητα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Γιατί η Κομισιόν έδειξε «κίτρινη» κάρτα στην Ελλάδα; ΣΕΕΑΕ Carpress - Έτσι θα πάρετε πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολο αριθμό – Τι αλλάζει και πόσο κοστίζουν; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων πριν το πρώτο ΚΤΕΟ! – Τι αλλάζει;